DAVENPORT (Florida/USA): Vi finner til slutt fram til 4425 Acorn Court i Davenport. Det er bare ei uke etter orkanen Irma herjet i området, noe som vises både her og der. Trær og busker ligger hulter til bulter. Men området som ekteparet fra Åndalsnes bor i, kom likevel godt fra det i forhold til hva folk opplevde lenger sørvest.

– Det var nervepirrende. Vi hadde kjempeflaks. Strømbrudd i to sekund og sand i bassenget. Det var alt vi endte opp med fra det som i utgangspunktet var en kategori 5-orkan. Klart vi var lettet, sier Elisabeth Bobbe Sylte til Romsdals Budstikke.

Solskinnstaten

Hun og mannen Rolf Inge elsker USA og Florida. De har reist hit haugevis av ganger. Ekteparet fra Åndalsnes er like fascinert hver gang. Det er derfor de har investert i bolig i Florida. Solskinnsstaten.

– Denne gangen fløy vi fra Molde via Oslo til Washington, D.C. Vi brukte åtte dager på turen til feriehuset vårt. Vi kjørte til Nashville, Memphis og via Charleston. Vi la om ruta på grunn av orkanen. Da vi først kom fram hit, sov vi gjennom hele Irma. Det ble langt mindre skader i nærområdet enn vi forventet, sier de.

Helt frelst

Vi sitter ute ved bassenget. Det serveres pizza og light beer. Temperaturen ligger på rundt 34 grader. Rolf Inge og Elisabeth har drevet med bensinstasjon, bilutleie og bilberging på Åndalsnes i hele sitt voksne liv. De har solgt virksomheten til Nils Heggem AS, drevet av en cowboy som er like amerikafrelst som de to er.

– Vårt første møte med Florida var i 1980. Så gikk det noen år før vi kom tilbake. Siden 1986 har vi reist til Florida minst en gang i året. Vi ble rett og slett frelst, begge to. Til slutt fant vi ut at det var på tide å kjøpe ei leilighet. Det var for seks år siden. Så ble den litt for liten. Det er jo mange i familien som vil komme på besøk. Vi er blitt besteforeldre. For tre år siden kjøpte vi dette huset i Davenport. En norsk megler bisto med handelen. Det er en investering som er tilbakebetalt allerede, sier Rolf Inge Sylte.

Nær alt

De vil ikke si det, men det er nesten slik at de liker seg bedre i Florida enn i Rauma. Iallfall ganske likt. Men så har de også en flott feriebolig med «all inclusive» midt i et område som har ekstreme muligheter for hyggelige opplevelser. De har til og med et fellesareal med enorme badebasseng, treningsstudio og eget badeland med kunstig elv. Samt tennisbaner og slike ting. Som er så typisk i Amerika.

– Det utrolige er at vi er her i Davenport er 20 minutter unna omtrent alt. Disney World, Universal Studios, Epcot Center, Florida Mall, Orlando by, Tampa ... Det er et uvirkelig nærområde. Det er umulig å kjede seg i et slikt område av USA. Og så jeg da, som er så glad i biler, båter og lastebiler. Bare det å gå inn i en bilbutikk gir meg et kick. Amcar er helt topp. Vi liker den amerikanske livsstilen veldig godt. Folk er jo så hyggelige, utadvendte og imøtekommende. Janteloven er totalt fraværende, sier Rolf Inge Sylte.

– Jepp. Med en gang jeg kommer inn døra her, så føler jeg meg hjemme. Så står jeg opp neste morgen og spør meg selv hvordan jeg kan være så heldig. Jeg er bare så glad hver gang jeg kan reise hit på ferie. For oss som liker bil og countrymusikk er USA helmaks. Det er heller ingen ulempe at det aldri er vinter her, ler Elisabeth Bobbe Sylte.

Godt kjøp

Ekteparet fra Åndalsnes understreker at det er svært billig å fly til Orlando fra Oslo. De har allerede vært her to ganger i 2017. Så blir det nok en tur før jul, også. Dessuten er det god økonomi å eie sin egen bolig i Florida. Spesielt siden de kjøpte praktvillaen med en dollarkurs på godt under seks kroner.

– Ni timer fra Oslo. Verre er det ikke. Siden vi har det meste i boligen, er det nok med håndbagasje. Og huset er stort sett alltid utleid når vi ikke er her. Det betyr at ferieboligen betaler seg selv, fastslår Elisabeth, for anledningen ikledd cowboysolhatt.

– Ellers må jeg nevne at vi har en egen alligator i innsjøen ved siden av huset vårt. Han heter Per. Så hvis du skal bade er det på eget ansvar. Jeg anbefaler bassenget vårt, gliser 53-åringen.

Gode naboer

Elisabeth og Rolf Inge vil vise oss «klubbhuset» før vi drar videre. Det er mer som et badeland. Alle som bor i gata er medlem. Her er enorme bassengareal, treningsstudio, kunstig elv, tennisbaner, boblebad. Og så videre. Man skal lete lenge og godt for å finne noe lignende i gamlelandet.

– Ekstra kjekt er det at vi er her så ofte at vi er blitt kjent med mange hyggelige naboer. Derfor føles det alltid som å komme hjem. Det jeg liker best med Amerika er at det er alltid noe som skjer, alltid noe å finne på. I Orlando er det ekstremt mange muligheter. På sikt håper vi å kunne bo her halve året, sier Elisabeth.

Hun og mannen jobber begge for Nils Heggem. Han synes det er helt i orden at de ferierer noen måneder i året, så lenge de reiser til USA. For der er de på linje. Det finnes ikke bedre land.

Ikke fyll

– Vi har mye å lære av USA. Det er sikkert motsatt også, men her er det ikke noe jantelov. En annen ting vi liker er at det ikke er fyll å se. Vi reiser på konserter hele tida, men det er helt rolig. Øl og vin selges overalt, til en brøkdel av prisnivået hjemme. Men fyll er totalt fraværende. Til og med på countryfestival i Orlando, med titusenvis av entusiaster.

– Det er også artig å dra på butikkene her. Det bugner jo. Utvalget er ganske heftig. Til og med Rolf Inge synes det er artig å være med meg på supermarkedet Publix, ler Elisabeth Bobbe Sylte.