Molde: Bondeviks far var rektor på det som den gang het Rauma Folkehøgskole. Rektorboligen lå inne på skolens område på Bjørset og Bondevik bodde her de første 16 år av sitt liv. Han vokste opp med lærere, folkeskoleelever, liv og røre og den Grundtvigske dannelsestanken som en helt naturlig del av livet.

Fellesskap

– Oppveksten på folkehøgskolen har helt klart formet meg. Jeg var jo aldri elev på skolen, men oppveksten var veldig preget av skolen, skolen miljø og verdier. Det har gitt meg en ballast for livet. Jeg lærte meg verdien av fellesskap og verdien av kultur, musikk og sang, for eksempel, sier Bondevik.

– Det var en spesiell oppvekt. Vi lærerbarna ble som en eneste stor søskenflokk, som hadde veldig mye moro sammen. Andre ting som jeg husker spesielt godt var å få være med far da han hadde undervisning. Jeg fikk sitte på en vedkasse i hjørnet av klasserommet å høre på. Det er minner som står sterkt for meg fremdeles. Og jeg husker de flotte elevkveldene med sang, musikk og underholdning. Vi lærerbarna måtte også til pers. Jeg måtte pent gå opp på scena og spille piano, minnes Bondevik.

Måtte si nei

Bondevik husker også at det var trangt om plassene på skolen. Ofte ringte foreldre i siste liten for å forsøke å få plass til sine barn som ikke hadde kommet inn på gymnaset.

– Det verste far visste var å måtte si nei til fortvilte foreldre som ringte og ba pent om en plass. Far gjorde alt han kunne for å få plass til så mange som mulig. I perioder hadde vi elever boende i kjelleren heime hos oss.

Takknemlig

I helga fylte folkehøgskolen 100 år. Fredag var det jubileumskonsert, lørdag var det storslagen jubileumsfest med Bondevik som festtaler, hilsen fra ordfører Torgeir Dahl og representanter fra ulike organisasjoner. Og ikke minst opptreden fra både tidligere lærere, elever og elevenes eget kor. Festsalen var fylt til randen av elever og gjester.

– En fantastisk flott kveld. Mye har selvfølgelig endret seg siden jeg vokste opp på skolen, men mye er også gjenkjennelig. Det er flott å se at skolen har greid å ta vare på skolens tradisjoner og grunntanke samtidig som den har greid å tilpasse seg dagens behov, sier Bondevik, som i sin festtale uttrykte stor takknemlighet for det som folkehøgskolen har betydd for han.

Søknadsrekord

Skolen ble startet på Hjelset i 1917 og flyttet til egne lokaler på Bjørset i 1919. For ti år siden skiftet den navn fra Rauma til Molde folkehøgskole. I dag har skolen spesialisert seg på undervisningstilbud innen idrett og friluftsliv. Søknadene til skolen satte ny rekord i år, med 500 søkere til 125 plasser.

– Det viser jo med all tydelighet at skolen har sin plass i dagens utdanningssystem også. I dag har de fotballinje som er veldig populær. Hadde det vært det når jeg var ung så hadde jeg nok gått på den, ler Kjell Magne Bondevik.

Punktum finale for festkvelden da 126 elever gikk på scena og sang gospelsanger. Foto: ESPEN HÅVIK
Rektor Helge Kjøll takker Kjell Magne Bondevik for en festtale fylt med gode minner og ønsker for framtida. Foto: ESPEN HÅVIK