Arbeiderpartiet hadde ei av sine svarteste valgvaker. Resultatene gikk ikke partiets veg. For et parti som har vært vant til å være klart størst i Møre og Romsdal, smertet det å se seg slått av Fremskrittspartiet med rundt 1.500 stemmer og av Høyre med rundt 3.400 stemmer.

I Molde mistet Arbeiderpartiet 2 prosent av stemmene sammenlignet med 2013-valget. I Ap-styrte Ålesund var nedgangen 1,9 prosent, i hjemkommunen til kampkandidaten Tove-Lise Torve, Sunndal, var nedgangen 5,9 prosent – og i den gamle Arbeiderparti-bastionen Kristiansund var nedgangen 11,3 prosent.

Fylkesleder Per Vidar Kjølmoen hadde det ikke godt. Ei heller stortingskandidatene Else-May Botten og Fredric Holen Bjørdal. De fulgte med på TV-skjermene, og noen minutter svingte pendelen og viste rødgrønt flertall. Da steg trua i Ap-leiren. Minutter etterpå var håpet slokket.

– Jeg er lei meg, fortalte partileder Jonas Gahr Støre til pressekorpset i Oslo etter å ha erkjent nederlaget. Det blir ingen rødgrønn regjering i høst, ledet av Jonas Gahr Støre.

For landets største parti er det en enorm nedtur å få et så svakt valgresultat etter å ha vært fire år i opposisjon. Den økonomiske nedturen Norge har opplevd siden 2014, har ikke gitt Arbeiderpartiet et løft.

Tida er inne for sjølransakelse. Hva gikk så galt for Arbeiderpartiet? Satset Jonas Gahr Støre og rådgiverne hans for mye på ett kort; at arbeidsledigheten skulle stige utover våren og sommeren, og at næringslivet skulle preges av frustrasjon og pessimisme, og så skulle Arbeiderpartiet, kjent for å være styringsparti nummer én i Norge, komme og vise veg framover?

Hvordan overbeviser man velgere når det tegnes et bilde av Norge som velgerne åpenbart ikke har kjent seg igjen i?

Hvor ble det av Arbeiderpartiets plan B i valgkampen?

Det sies i Ap-leiren at Jonas Gahr Støre har ledet partiet i kun to år, og at det tar tid å tilpasse politikken til ei ny tid. Dette skulle være valget Arbeiderpartiet skulle slå tilbake mot en blå-blå politikk. Og så mislyktes Ap og Støre.

For 20 år siden stilte daværende Ap-leder Thorbjørn Jagland et ultimatum som i årene etterpå har blitt latterliggjort. Jagland ville gå av dersom Arbeiderpartiet fikk under 36,9 prosent oppslutning. Det skjedde, og Jagland var ikke lenger Arbeiderpartiets statsministerkandidat. Nå har Jonas Gahr Støre fått et valgresultat som ligger 9,5 prosent lavere enn 36,9. Blir Støre Arbeiderpartiets statsministerkandidat ved valget i 2021?