Årets «Ungt blikk»- forfatter, Harald Rosenløw Eeg, har skrevet filmmanus til Bølgen og Kongens nei. Torsdag møtte han elevene på Molde videregående skole for første gang.

I løpet av skoleåret skal elevene gå gjennom forfatterens arbeid, og til våren skal resultatet presenteres som sceneframvisninger på Plassen med forfatteren til stede.

– Når jeg sitter og skriver, tenker jeg ikke på at elever skal sitte å plukke og grave i alt sammen. Jeg er jo bare en helt vanlig fyr som har endt opp med å bli forfatter, forteller Harald Rosenløw Eeg.

Knuste drømmer

Under elevenes første personlige møte med forfatteren, fikk de høre om arbeidsmetoder og hvordan han endte opp som forfatter. Livshistoriene handlet om knuste fotballdrømmer, damer, rockeband og fra hvor han henter inspirasjon.

– For meg var forfatterlivet siste utveg etter jeg hadde hatt nedturer alle andre steder. Inspirasjon får man i hverdagen. Det handler om å ha åpnet en radar. Mye handler om å kjede seg, slik sett har dere mega forutsetninger, sa han til latter i salen.

–Fantasi er en muskel

En stor del av innholdet handlet om at hvert enkelt menneske har sin egen historie å fortelle.

– Fantasi er en muskel som må holdes ved like. Å skrive en bok handler om å skjønne at det går an. Selve skrivingen handler bare om disiplin, sier Rosenløw Eeg.

– Alle har vi noe vi ønsker å feie under teppet. Men det er slik at det vi misliker mest med oss sjøl, er det som er mest interessant ved oss. Ditt svake punkt kan være en styrke og ressurs. Det er lettere å fylle dagboka når livet er kjipt enn når alt bare er bra, utdjuper han.

– Kjempeinspirerende

Elevene fikk stille spørsmål til forfatteren, og mange var veldig positiv til prosjektet.

– Det var kjempeinspirerende å høre på ham. Jeg kjenner han fra filmen Yatzy hvor han skrev manuset. Han skriver på en artig måte, forteller Nikolay Gagnat.

I november kommer Rosenløw Eeg tilbake til skolen når elevene har kommet godt i gang med prosjektet.

– Skikkelig stilig at det kommer en så kjent forfatter og snakker om livet sitt til oss. Han har en skikkelig herlig personlighet, istemmer Jonas Hoem Wågbø.

– Elsker denne typen greie

Forfatteren har tidligere også jobbet med skoleelever, men ikke på den måten det legges opp til i Molde.

– Jeg har vært med på noen prosjekt i Odda, men da som mentor. Og jeg var eksamensoppgave på Westerdals, men det var for eldre studenter. Denne varianten er ny for meg, sier han.

Og han legger ikke skjul på at han både gleder og gruer seg.

– Det er jo litt flaut, men samtidig elsker jeg denne typen greie. Det er veldig gøy at elevene sjøl er de aktive og det er de som skal lage noe, forteller Harald Rosenløw Eeg.

Ungt Blikk: Nikolay Gagnat (16). Foto: Knut Lillebakk Foto: Knut Lillebakk