MOLDE: Sjøl om festivalen går av stabelen for første gang til helga, ble ideen født en gang på 80-tallet.

– Hovedarrangør Roger Fremstad har jobbet mange år som DJ, blant annet i Molde, og har lenge gått med en drøm om å arrangere en musikkfestival på Hjertøya, forteller medarrangør, Pål Thomas Høstmælingen. Førstkommende helg går drømmen i oppfyllelse.

– Noe folk har ventet på

– Hjulene begynte å rulle høsten i fjor, men for seks måneder siden startet planlegginga for fullt. Vi opprettet et arrangement på Facebook, og etter det har det strømmet på med folk og frivillige som ønsker å hjelpe til, sier han.

– Det virker som om folk har ventet på festivalen, sier medarrangør Devon Roxanne Persaud. Hun forteller at Hjertøyafestivalen er for alle.

– Det er en musikkfestival med elektronika, house og techno som hovedsjanger, men også så mye mer. Muligheten til å få nye venner, vakker natur, kunst og workshops. Hjertøyafestivalen er både en musikk- og kunstfestival. Ulike kunstverk skal prege hele festivalområdet, sier hun.

Deler erfaringer

Et av formålene til festivalen er å framheve undergrunnsmusikk, og samtidig vise folk at elektronika kan være for alle, uansett alder.

– Flere har etterlyst live elektronikamusikk i Molde, og vi prøver å sette byen på elektronikakartet, sier Høstmælingen.

Arrangørene gleder seg til festivalstart, og tror en av årsakene til at den går av stabelen er god erfaringsutveklsing.

– Jeg gikk under kallenavnet «partykongen på Gjøvik,» og er flink til å skape glede og god stemning, humrer Høstmælingen. Mens Persaud har lang erfaring fra Moldejazz, og vet hvordan man jobber med festival.

– I tillegg har vi Roger, som har lang fartstid i musikkbransjen, og vet hvordan man kommer i kontakt med folk. Jeg kunne sikkert nevnt 100 andre som også er med på å gjøre dette mulig, sier Høstmælingen.

Stiller opp gratis

Hjertøyafestivalen kan skilte med 17 artister fra både inn- og utland, fordelt på to ulike scener. Blant annet lokale Tovanskï og den anerkjente DJ-en Thomas Skjærstad. Prislappen? Gratis.

– Alle artister, alle frivillige, lys, lyd, transport, mat, servering. Alle har stilt opp gratis. Det er helt fantastisk. De vil virkelig at vi skal lykkes, sier Høstmælingen, og legger til at Hjertøya sjøl har vært til hjelp.

– Flere artister har kontaktet oss og spurt om å få spille på festivalen fordi det ser så vakkert ut. Vi har faktisk måtte si nei til rundt 20 stykker. Det er leit, men forhåpentligvis får vi sjansen igjen til neste år, sier han. Høstmælingen og Persaud ønsker også å takke lokalt næringsliv.

– Vi har også fått utrolig mye hjelp fra lokalt næringsliv. Oskar Sylte, Bright, G. Øye som har hjulpet oss å frakte alt utstyret over med en stor kranbåt, sier arrangørene.

Full kontroll

På fredag starter festivalen, og da skal festivaldeltakere skysses over til Hjertøya i private båter. Det vil skje i puljer, og den første båten går klokka 14.00. Deretter hver andre time fram til 21.00. Det vil også ligge en båt i beredskap ute på øya gjennom hele helga.

– Etter at vi fikk godkjenning fra Kommunen til bruk av området, har vi vært på befaring med nødetatene, og vi har full kontroll på det sikkerhetsmessige. Vi har også vært i kontakt med Hjertøyas venner, og informert om planene våre. Vi er veldig takknemlig for at vi får bruke øya. Vi har 40 vakter som vil være på Hjertøya gjennom hele festivalen, hvor 30 prosent har utdanning innen helse. Det er et helt fantastisk team, sier han. De vil også minne om at alt som tas med til Hjertøya neste helg, skal bli med heim igjen. Ingen spor skal være igjen når helga er over.

– Vi har stor tro på at dette blir en suksess. Det er gøy å være med å skape noe når alle er så hjelpsomme. Vi har ambisjonene og viljestyrken på plass, og gleder oss til å ha det gøy med venner og venners venner, sier Høstmælingen.

Kart: På sine facebooksider har Hjertøyafestivalen lagt ut et oversiktlig kart over festivalområdet. Illustrasjon: Lars Jacobsen Foto: p