Høyres tredjekandidat i fylket, Vetle Wang Soleim, mener det vil være helt avgjørende for Nordmøre å ha en fast person som kan være bindeledd mellom Nordmøre og Oslo.

Det er Tidens Krav som skriver dette (krever innlogging).

Soleim sier at Ålesund avholder årlige konferanser for Mørebenken.

– Hvorfor gjør ikke vi det samme? spør stortingskandidaten til Tidens Krav. Han mener det ikke er nok å ta enkelte dagsreiser av og til og vil heller ha en «ambassade» i hovedstaden.

– Nordmøre må ha en representant som kan være i gangene der beslutningsprosesser diskuteres, slik at vi har muligheter til å påvirke resultatet i en sak. Derfor lanserer vi nordmørsambassaden, et kontor som har i oppgave å fange opp politiske saker som angår oss tidlig i beslutningsprosessen. Dette i tillegg til å arrangere konferanser og møter i Oslo og på Nordmøre der våre saker settes på dagsorden. Å være fysisk til stede i det politiske miljøet på Stortinget og mot regjeringen vil gi effekt. Våre lønnede lokalpolitikere må bruke mer tid i Oslo, sier Soleim.

Han støttes av partikollega Leif Ersnes i Kristiansund.

– Den underliggende feilen er at vi ikke har lobbyister på Stortinget. Statssekretærer, rådgivere, personlige sekretærer og de ansatte i direktoratene sitter på innsiden og får vite mye før beslutninger tas. Det er viktig å ha kontakt der beslutningene tas, sier Ersnes til Tidens Krav.

Begge politikerne mener at ambassaden ikke skal være partipolitisk, og ingen av dem vil ha noen formening om hvem som kan være aktuell for en slik utenriksministerpost.

– Stillingen må være et spleiselag mellom for eksempel kommunene på Nordmøre, Orkidé, og næringslivet, mener de to.