– Holdt ikke avtaler

Paulsen sier at bookingbyrået over tid har mistet tilliten til at Skyhøyt-arrangøren kunne klare å gjennomføre en festival som lovet.

– Avtaler ble ikke holdt, og vi fikk ikke de økonomiske garantiene vi trengte. Vi hadde ikke noe valg. For oss var det snakk om å tape flere millioner kroner, det kunne vi ikke risikere, sier Paulsen.

– Når bestemte dere å trekke artistene?

– Det ble bestemt nå i dag. Grunnen til at informasjonen kommer så seint er at vi har prøvd lenge å få til en enighet som vi kan leve med. Vi har kommet med forskjellige forslag til løsninger, og hele kontoret har jobbet med dette hele den siste uka for å prøve å finne en løsning. Men tilbakemeldingen vi fikk fra arrangøren om billettsalg og framdrift viste seg å ikke stemme og avtalene vi gjorde ble ikke overholdt.

Ville dele risiko

Paulsen sier at bookingbyrået blant annet har tilbydd seg å være med på å dele risikoen, og få mindre penger utbetalt enn det som var avtalt, og heller få utbetalinger etter hvert som billetter ble solgt.

– I alle tilfeller trengte vi en viss form for økonomisk garanti i bunn. Det skulle vi få, men det kom aldri. Da var det håpløst.

– Hva sier artistene?

– Vi og artistene synes dette er veldig kjipt. For å være ærlig føles det helt forferdelig, og å avlyse er virkelig siste utveg. Det er også en sjelden affære å måtte gå til det skritt å avlyse, for som oftest kommer vi til en løsning og finner en måte vi kan dele risiko på, men det gikk ikke her. Det som er ekstra trist er at når vi har kommet nærmere arrangementet så har arrangøren vært mer oppriktig om forhåndssalg og økonomi. Hadde vi visst for tre uker siden hvordan situasjonen var, så kanskje vi kunne fått i gang en prosess og en avtale vi kunne leve med. Men nå hadde vi så liten tid at det var ingen mulighet.

– Har ikke arrangøren vist hva de har drevet med?

– Det er ikke første gang vi har vært ute for arrangør som har slitt, det er ikke uvanlig, men i de aller fleste tilfeller finner en løsning sammen. Vi setter oss ned og får alle papirer på bordet og så setter både vi og artister og arrangører alle kluter til og prøver å selge så mange billetter som mulig. Men dette fordrer at arrangøren kommuniserer oppriktig, slik at vi har en klar og sannferdig oversikt å jobbe med.

– Har bookingbyråene gjort nødvendige undersøkelser i forkant?

Avviser kritikken

Festivalsjef Pål Henning Ilstad avviser kritikken.

– Vi har hele tida forsøkt å informere så korrekt som mulig om hvordan situasjonen og informert om hvordan markedet i Molde er. Vi har også gitt de det vi kunne gi av midler. Men det var ikke bra nok. Når de så tar alle artistene så løser det ingen verdens ting. For å få til dette måtte vi ha alt eller ingenting av artister.

– Hvor mye vil dere tape på avlysningen?

– Det er for tidlig å si noe om nå. Nå må vi la støvet legge seg litt og få en oversikt over situasjonen. Det er en veldig vanskelig dag, og akkurat nå er det uoversiktlig, sier Ilstad.

Får pengene tilbake

Ilstad sier Skyhøyt-arrangøren vil komme med en pressemelding som redegjør for avlysningen, og med informasjon til de som har kjøpt billetter om hvordan de skal forholde seg for å få pengene refundert.

Onsdag var det solgt 1500 billetter.