Det er bred politisk enighet i Rauma om å bygge ny skole for elever fra 1. til 10. klassetrinn i Måndalen.  Det er også prekært behov for å bygge ny barnehage i Måndalen.  Men det er ulike syn på hvor ny skole bør bygges. Under formannskapets møte tirsdag la Magnhild Vik (Sp) fram forslag om å selge dagens skoleområde på Voll og heller bygge ny skole nær idrettsanlegget i bygda, en drøy kilometer unna dagens skoleområde.– –

– Vågstranda har inne søknad om grensejustering for å få tilhøre Vestnes.  Søknaden avgjøres trolig av departementet i 2018. Vi skal bygge ny skole for elever fra Måndalen og Vågstranda, og vi foreslår å utrede flere alternativ. Skolen flyttes fra Voll opp til idrettsanlegget. Vi kan selge eiendommen på Voll. Bygningene der må saneres, og det kan være like greit å starte på nytt.  En flytting av skolen betinger at vi starter samtaler med grunneier, sa Magnhild Vik.

Skapte reaksjoner

Forslaget utløste reaksjoner i formannskapet.

– Senterpartiet vil utsette bygging av ny skole i Måndalen til etter at det er avgjort spørsmålet om grensejustering for Vågstranda. Da kan vi tidligst vedta noe høsten 2018. Er dette et forsøk på å gi ekstra tid til drift av Vågstranda skole? Spurte ordfører Lars Olav Hustad (H).

– Konsekvensen blir det, svarte Magnhild Vik. Hun gjentok at spørsmålet om hvor Vågstranda skal høre til, vil ha betydning for elevgrunnlaget når ei ny skole skal bygges. Det blir et usikkert grunnlag å bygge på, mente Vik.

– Nå er vi farlig nær en omkamp om et vedtak om nedlegging av Vågstranda skole vi samlet oss om, sa Per Vidar Kjølmoen (Ap). Han var skeptisk til ideen om å flytte skolen fra Voll; det vil kunne svekke sentrum i Måndalen.

Advarte mot utsettelse

Planen er at ny skole skal stå ferdig til skoleåret 2020. Kostnaden anslås til rundt 110 millioner kroner.  Rådmannen foreslår å lyse ut en arkitektkonkurranse som viser hvordan man kan bygge sammen barneskole, ungdomsskole og barnehage uten at det skal være ett felles hus, og få til sambruk av arealet, for eksempel til personalet.

– Noe av poenget med arkitektkonkurransen er å få fram ulike ideer om hvordan vi kan bygge noe spennende, uten at det skal være ett stort bygg der alle barna skal inn same porten, enten de er barnehagebarn eller ungdomsskoleelever, forklarte rådmann Oddbjørn Vassli.

Marit Nauste (Uavhengig) advarer mot å utsette skole- og barnehageprosjektet i Måndalen.

– Vi må bygge ny skole i Måndalen, på dagens tomt. Behovet er enda større for å bygge ny barnehage i Måndalen. Sett i gang, ikke la denne saka gå i langdrag. Det er viktig at vi holder litt av det vi lover, sa Marit Nauste.

Arne Hop (KrF) la fram forslag som flere sluttet opp om. Hop vil bygge ny skole i Måndalen på Voll og ny barnehage. Et forprosjekt vil gi svar på hvilken lokalisering som er best.

Etter et gruppemøte endte det med at Arne Hop la fram forslag om å bygge ny barnehage og skole.  For barnehagen er det mulig at den bygges både der barnehagen ligger i dag og på skoleområdet på Voll.  Forslaget ble vedtatt med sju stemmer. Senterpartiets forslag fikk Sps to stemmer. Saka avgjøres av kommunestyret  5. september.