TRONDHEIM: Et 20-tall romsdalsbedrifter er representert med stand på Aqua Nor, som har blitt en av verdens største havbruksmesser. Mange av romsdalsbedriftene har enten vært aktører eller leverandører til havbruksnæringa i mange år. Andre har tidligere vært oljerelatert, og ser etter den dramatiske oljenedturen nå et nytt marked innenfor havbruk.

Rostein-suksess

Brønnbåtrederiet Rostein fra Harøya, som er heleid av Odd Einar Sandøy gjennom Rofisk AS, er en de mange aktørene på Aqua Nor som har gjort det meget godt. Rostein AS økte omsetninga fra 546 millioner kr i 2015 til 620 millioner kr i fjor. Resultat før skatt steg i samme tidsrom fra 182 til 200 millioner kr. Driftsmarginen ble på 37 prosent. Det vil si at rederiet satt igjen med 37 kroner for hver omsatt hundrelapp.

– Det er gode tider i næringa, Odd Einar Sandøy?

– Ja, laksebransjen er inne i en god periode nå. Det har vært svært bra de siste fem åra. Vi er veldig godt fornøyd med fjorårsresultatet. Det kommer som følge av høy aktivitet og god utnyttelse av kapasiteten. Det var et ekstremt godt år, sier Odd Einar Sandøy.

Verdens største

Rostein, som ble etablert i 1988 og i dag er et av Norges aller største brønnbåtrederi, har nå 13 båter. Blant disse er «Ro Fjell», verdens største brønnbåt, som har e volum på 4.500 kubikkmeter og tar 600 tonn levende slaktefisk.

– Rostein har vært et eventyr?

– Ja, det har det. Vi har bygd stein på stein, har vært med lenge, har lang erfaring og steika mye gode folk. Vi har ansatte som har vært med oss i alle år, og er det fortsatt. De presterer og leverer fantastiske resultat, sier Odd Einar Sandøy, som har 170–180 ansatte.

Nå har Rostein-rederiet en båt til under bygging, som skal leveres i april. Den leveres fra Larsnes Mek. Verksted, på Sunnmøre, som eies 70 prosent av Rofisk – det vil si Odd Einar Sandøy.

I forhold til luseproblemet viser Rostein til at rederiet har revolusjonert behandlinga i løpet ett år, og nå for 98 prosents vedkommende ikke lenger bruker medikamentell behandling.

Kronprinsen på besøk

Moldefirmaet SHM Maritime, som ved hjelp av industrielt internett vil ta havbruksnæringa et langt skritt videre teknologisk, fikk besøk av Kronprins Haakon på sin stand under åpninga av messa. Stikkord for bruken av den nye teknologien til SHM Maritime er fjernsupport og opplæring.

– Kronprinsen ga oss en pangstart på Aqua Nor med sin interesse. Våre løsninger trekker masse folk. Det er særlig interesse for vår fjernsupportløsning, der hjelmen er en komponent, fra inn- og utland og fra flere bransjer, sier Arne Lie Gundersen, daglig leder i SHM Maritime.

Blant utstillerne fra Romsdal er Preplast Industrier i Fræna og Aukra Maritime fra Gossen.

– Havbruk og fiskeri er veldig viktig for oss, i og med at vi har hatt så stor nedgang i offshorenæringa, sier daglig leder Per Arne Rindarøy i Aukra Maritime.

Daglig leder Ståle Skram i Preplast Industrier sier Aqua Nor er bedriftens viktigste møteplass. Settefisk og havbruk står for 70–80 prosent av bedriftens omsetning.