MOLDE: Onsdag ettermiddag er stemningen spent i lokalene til Moldekameratene bokseklubb. Martin Kitel og Jack Einar Misund Berg skal snart ha sine første timer som boksetrenere for Parkinson-ramma. Har de spredt ordet godt nok? Vil noen dukke opp? Det ligger mange timer med hardt arbeid bak denne dagen.

Opprinnelig fra USA

Treningsopplegget har sin opprinnelse i USA, men Kitel fikk høre om det gjennom Martin Holen. Averøyingen hadde sitt første møte med treningsformen da han var på rehabilitering for Parkinson i Oslo.

– Jack Einar og jeg reiste ned til Oslo og fikk innspill fra instruktørene. Det store målet er å reise til USA og få sertifisering fra Rock steady boxing. Klubben hvor det hele startet. Da får vi tilgang på enda mer materiale og øvelser, sier Kitel.

Boksing for folk med Parkinsons inneholder ingen slag mot hodet. De sparrer, slår mot sandsekker, trener koordinasjon, balanse, kondisjon og taleøvelser, trener opp områder sjukdommen svekker. Derfor det passende navnet: «et slag mot Parkinson.»

–Treningen stimulerer nervesystemet, et område sjukdommen rammer. Gjennom boksingen kan utøverne også få utløp for en god del frustrasjon som sjukdommen fører med seg. For oss er det givende å få være en del av et prosjekt som kan hjelpe andre. I tillegg kan det være med på å fjerne stigma rundt boksing. Prosjektet framhever helsegevinstene ved idretten, sier Kitel.

Trening er viktig

I første omgang blir det trening en gang i uka, men Kitel og Berg ser for seg å øke til to. Det kan de hende blir nødt til, for det skal ikke stå på humør og motivasjon til de fem som kommer for å delta på den aller første treningstimen. Hild Johannessen har hatt Parkinson i ni år, og trener hver eneste dag. Hun mener fysisk aktivitet er avgjørende.

– Jeg trener flere øvelser, sykler og går tur hver dag. Jeg leste om boksetreningen i parkinsonbladet, og ble ivrig. Det er positivt å prøve noe nytt, sier hun. Johannessen sitter i ledelsen i parkinsonforbundet i fylket, og har arrangert flere treningsøkter for parkinson-ramma.

Oppvarmingen starter og utøverne løper mens de roper ut aktivitetene. «Vanlig!» «Høye knær» «sidelengs.» Kondisjon, koordinasjon, taleevne. Tre områder som svekkes av sjukdommen. Så skal boksehanskene på. De sparrer med hverandre. Litt nølende i starten, men etter hvert smeller det så slagene gir gjenklang i rommet. Martin Holen (57) fra Averøy har hatt Parkinson i tre og et halvt år. Han har trent boksing tidligere, og slagene sitter.

– Da jeg ble diagnostisert, leste jeg meg opp på sjukdommen og fant ut at trening var viktig for å holde symptomene i sjakk. Jeg var heldig og kom i kontakt med en i samme situasjon i Kristiansund. Vi ble treningspartnere, forteller han. Holen har også brukt Facebook aktivt for å komme i kontakt med andre. Han beskriver det som et fantastisk verktøy.

– Slik kom jeg i kontakt med «Park & idrett» i Oslo. Et treningsfellesskap for Parkinson-ramma. Det har vært utrolig positivt for meg. De introduserte meg for Oslo bokseklubb og Oslo Rock Steady Boxing, en underklubb til moderklubben i USA, sier han. Sammen med Park & Idrett, har han reist på flere treningsopphold. Om 14 dager skal de på fotballcup i København og spille med flagget på brystet. Norge stiller for første gang med både et dame- og herrelag.

En del av et fellesskap

Holen forteller at det sosiale er viktig.

– Det å treffe andre i samme situasjon kan være til veldig stor hjelp. Sjøl om sjukdommen utvikler seg ulikt hos de fleste, er det fint å være sammen med andre som vet hva du går igjennom, sier han. Holen er imponert over det bokseklubben har fått til, og synes det har gått raskt.

– Jeg snakket med en av boksetrenerne i Oslo om et mulig opplegg i mitt nærområde. Han kjente Martin Kitel og tok kontakt med han. Etter det begynte ballen å rulle for fullt. Vi hadde aktivitetshelg på Averøya i regi av parkinsonforbundet i mai, og da ble treningsopplegget introdusert, sier han.

Ønsker å utvide

Ellen Hammer i Møre og Romsdal idrettskrets, forteller at de synes «et slag mot Parkinson» er en fantastisk idé.

– Idretten kan bidra som et hjelpemiddel mot sjukdom, og det er viktig for oss å vise at idrettskretsen ikke kun omhandler toppidrett. Det skal være tilbud for absolutt alle, sier hun. Sammen med bokseklubben søkte de støtte fra fylkeskommunen, og fikk 44.000 kroner til oppstart. Planen er å utvide tilbudet til hele fylket.

– Vi har søkt om støtte fra ulike fond og Gjensidigestiftelsen. «Et slag mot Parkinson» er et pilotprosjekt vi ønsker å føre videre. Både til fylket, og etter hvert hele landet. Vi ønsker også å utvide treningen til flere sykdomsfelt, sier hun.

Martin Kitel i Moldekameratene bokseklubb. Foto: Bjørn Brunvoll