«Ny» måndaling med ny løyperekord

Emelie Forsberg er på det svenske landslaget i skialpinisme, men bor i Måndalen. Lørdag slo hun den gamle kvinnerekorden på Klauva Opp med 18 sekunder.
Pluss +

Den gamle rekorden for kvinner tilhørte langtennløper Kari Vikhagen Gjeitnes og det var ikke gitt at noen skulle ta den med så sleipt føre som det var.

– Ja, det var litt glatt, forteller Forsberg ved målgang 810 meter over havet, på løpet som med dette ble arrangert for femte gang. Den ganske nyinnflyttende toppidrettsutøveren drakk bare et par slurker vann, før hun fortsatte treningsturen innover fjellet. Hun så på løpet som perfekt trening fram mot det mye lengre motbakkeløpet, Skåla opp (1848 meter opp) neste helg.

Deltar lokalt

– Vi pleier å prøve å delta på de lokalene løpene om vi er hjemme, sier hun og sikter med «vi» til samboeren Kilian Jornet som også er idrettsstjerne i fjelløp og skialpinisme.

– Det er hyggelig å møte folk og ta del i den spesielle motbakkeløpkulturen i Norge, sier hun.

Det er unektelig litt stas, også for arrangøren, at en skikkelse som Forsberg løper for dem. Sonja Moen Ødegård løp i samme klasse.

– Jeg måtte le da de leste opp navnene i klassen. Jeg og en verdensmester, liksom, smiler hun.

På andrepass i kvinneklassen kom Ingrid Festø fra Gular (43.09)

Iver vant herreklassen

På herresiden var det – ikke overraskende -  yngstemann som gikk av med seieren. Forhåndsfavoritten Iver Hole stupte i mål på 37.48, godt foran nestemann Are Uran (39.25) fra Averøya, som leder motbakkecupen.

– Jeg er fornøyd med dette, sa 13-åringen. Det til tross for at han gikk mer enn han sprang.

– Jeg springer ikke når det er så sleipt, det vinner man ikke noe på, sier han, som også forteller at han tidvis krabbet oppover i gjørma.

– Veldig imponerende, sa Forsberg til Iver Hole etter premieseremonien på Måndalen stadion.

34 prosent stigning i snitt

Nevnte Uran var godt fornøyd med ny pers i løypa.

– Dette er tredje gang jeg tar andreplass i Klauva opp, sier han.

Førstemann opp i trimklassen med tid ble Jan Rakottyai fra Velledalen IL i Sykkylven.

– Jeg visste ikke hvordan løpet var, så turte ikke melde meg i konkurranseklassen i tilfelle jeg ville komme sist, humrer han, som likte løpet godt med det at man løper et stykke i flatt terreng først, noe som fungerer godt som oppvarming før stigninga. Den to kilometer lange løypa har for øvrig en stigning på 34 prosent i snitt.

– Jeg kommer tilbake neste år i en annen klasse, sier han.

Ønsker dobbelt så mange

I år ble Klauva opp arragnert omlag én måned tidligere enn den pleier.

– Vi skal nå finne en dato fort for neste år, slik at vi kan begynne å reklamere, sier Roger Moen. De har hatt litt over 30 deltakere tidligere.

– I år var vi 25 deltakere til sammen. Det er ok, men jeg har lyst at vi skal bli et løp med det dobbelte, sier han.