To er tatt i elva Tressa, én i sjøen i Tresfjorden.

Sindre Lindset var ute etter laks i den første hølen etter Syltebrua da han fikk en fisk han aldri hadde sett før.

– Den hadde flekker på halefinnen og var ikke lik noen fisk jeg hadde sett før. Jeg tok kontakt med andre, det ble fastslått at det var en pukkelaks, forteller Sindre Lindset.

Han fisket med makk, det var lett regnvær da det nappet i snøret. Fisken han fikk var på 750 gram. Han la den i fryseren, men den blir neppe mat.

Jøran Furland Kjersem fisket fra kaia i Tresfjorden da pukkellaksen beit på kroken. Han fisket med sluk, og dro i land en fisk på 1,2 kilo.

Jøran har vært sportsfisker i flere år. Han har tatt mange laks i Tressa, den største var på seks kilo, fanget i 2010.

– Jeg har aldri sett pukkellaks i Tressa. Men eldre folk forteller at det skal ha forekommet et tilfelle for mange år siden, forteller han.

Det er heller ikke noe særlig med rømt oppdrettsfisk i Tressa, som er regnet som ei god lakseelv.

Men pukkellaksen er en uønsket gjest. Den står på svartelista til den nasjonale Arts- databasen. I år er det blitt fisket pukkellaks flere steder på Vestlandet. Den går opp i elva for å gyte, og det er i forbindelse med gytingen at hannfisken utvikler pukkel og lang underkjeve. Etter gytingen dør både hann- og hunnfisken.

Det var russerne som satte ut millioner av pukkellaks-yngel på Kolahalvøya på 1960-tallet. Den spredte seg raskt til Finnmark, og det er her man h ar de største forekomstene i Norge.

Frykten er at den skal konkurrere med laks og ørret om gyteplasser. I nordlige områder gyter den om høsten.