Allerede før regjeringen møtes til budsjettkonferanse seinere denne uka, er det klart: Helse Midt-Norge får låne 3,5 milliarder kroner til å bygge Sjukehuset Nordmøre og Romsdal. Resten av kostnaden med å bygge det nye fellessjukehuset på Hjelset og det distriktsmedisinske senteret i Kristiansund – cirka 700 millioner kroner – må Helse Midt-Norge selv skaffe penger til.

Penger klar til januar

Regjeringa legger inn en sum penger som startbevilgning i 2018-budsjettet for at byggearbeidene kan starte som planlagt etter nyttår. Det første som da skal skje, er ifølge prosjektdirektør Helle Jensen, at de gamle betongkolossene der psykiatrien på Opdøl tidligere holdt til, skal rives. Deretter vil mye av våren og sommeren og høsten 2018 gå med til opparbeidelse av tomta og infrastrukturen til sjukehusområdet.

– Hva fikk deg til å komme med denne nyheten om penger til sjukehuset nå?

Slapp nyheten på Hjelset

Romsdals Budstikke fulgte Erna Solberg under oppholdet i Romsdal. Under en lengre samtale på ferja mellom Molde og Vestnes forklarte statsministeren at det var viktig for henne å markere at sjukehuset blir en realitet, ved å legge pressebrifingen til tomta på Hjelset.

– Har du fått noen signal på at det er partier på Stortinget som ikke ønsker å realisere fellessjukehuset på Hjelset?

– Nei, jeg har ingen slike signaler. Men ut fra det som er vanlig i statsforvaltningen, ville det vært veldig rart å skulle overprøve helseforetaksmodellen og dette vedtaket. Sjukehuset har stått på ventelista lenge. Nå er det på tide å skape ro og komme videre med å lage pasientenes helsetjeneste, sier Erna Solberg.

Alt er i rute

Statsministeren nikket da administrerende direktør Espen Remme i Helse Møre og Romsdal fortalte at framdriften av planleggingen for SNR er i rute.

Helseforetakets ansvar

Flere pressefolk spurte statsministeren under brifingen på Hjelset om hvilke funksjoner det nye fellessjukehuset skal ha. Statsminister Solberg svarte at funksjonene og tilbudene fellessjukehuset skal gi befolkningen, er det opp til helseforetaket å planlegge.

– Helseminister Bent Høie har tidligere sagt at 1 pluss 1 skal bli mer enn 2, altså at sammenslåingen av Molde sjukehus og Kristiansund sykehus skal gi et sterkere tilbud enn dagens to sjukehus til sammen. Er du enig med helseministeren?

– Ja, når vi bygger et nytt sjukehus er det for at helsetilbudet skal bli bedre, sier Solberg.

Hun understreker at for å få gode løsninger i helsetilbudet, må man ha gode sjukehusbygg.

Når regjeringen legger fram statsbudsjettet for 2018 i begynnelsen av oktober, ligger der inne en startbevilgning til nytt sjukehus på Hjelset. Hvor stor summen blir, kan ikke statsministeren si nå.

– Vi inviterer Stortinget til å vedta lånerammen på 3,5 milliarder kroner og legger inn en startbevilgning i 2018-budsjettet. Vedtaket blir fattet av Stortinget i høst, sier Erna Solberg.

På Hjelset, et par meter unna statsministeren, hørte administrerende direktør Espen Remme budskapet fra regjeringen.

– Jeg kan bare takke og bukke for budskapet. Tusen takk for et hyggelig budskap, sa Remme.