Torgeir Dahl, som både er ordfører i Molde og leder for Romsdal Regionråd, reagerer på uttalelsene Senterpartiets to stortingskandidater Jenny Klinge og Geir Inge Lien kom med i Romsdals Budstikke mandag 7. august. Der kritiserte Sp-politikerne helseminister Høie for ikke å ha gitt Helse Møre og Romsdal klar beskjed om hva fellessjukehuset på Hjelset skal inneholde.

«Nå stadfester Høie at ha ikke er interessert i det nye sjukehuset. Dessverre fører dette til at velgerne ikke vet hva de skal forholde seg til», uttalte Jenny Klinge til Romsdals Budstikke.

Ingen penger fra Sp i 2018?

Torgeir Dahl reagerer kraftig på uttalelsen.

– Posisjonen Senterpartiet inntar i sjukehussaka, er mer dramatisk enn folk kanskje er klar over. Når Senterpartiet først vil ha avklart innholdet i fellessjukehuset før de støtter en startbevilgning, er konsekvensen at Sp ikke vil støtte en bevilgning til å komme i gang med byggingen av fellessjukehuset i 2018. Jeg opplever dette som et uverdig spill fra Senterpartiets side, sier Dahl til Romsdals Budstikke.

– Hvor tar Senterpartiet feil i sin kritikk av helseministeren?

– Jeg antar at en stortingsrepresentant gjennom flere perioder, Jenny Klinge, utmerket vet hvordan helseforetaksmodellen fungerer.

– Helseministeren styrer kun gjennom én kanal, det er foretaksmøtet han som eier har med Helse Midt-Norge. Helseministeren har ingen direkte linje til Helse Møre og Romsdal. Det blir derfor ganske kunnskapsløst å kritisere Bent Høie for ikke å ha gitt beskjed til Helse Møre og Romsdal hva fellessjukehuset i detalj skal inneholde.

– Så får Helse Møre og Romsdal bli enig med seg sjøl om innholdet i og dimensjoneringen av fellessjukehuset.

– Undergraver Hjelset

Molde-ordføreren mener Senterpartiets utspill i sommer om å gjøre Kristiansund sjukehus til et avdelingssjukehus, i stedet for et distriktsmedisinsk senter, er med på å undergrave fellessjukehuset.

– Fellessjukehuset er jo ikke en bygningskropp. Fellessjukehuset er innholdet. Altså et sterkest mulig faglig spesialisthelsetjenestetilbud til innbyggerne i Nordmøre og Romsdal. Det var også det senterpartiordførerne ivret for da de i 2010 argumenterte for fellessjukehus som det beste. Senterpartiet forsøker seg nå på en spagat, sier Dahl.

Innynder seg i Kristiansund

Dahl forklarer Sp-spagaten med at Senterpartiet forsøker å innynde seg i Kristiansund ved å snakke om avdelingssjukehus med sengeplasser i dagens sjukehusbygg, samtidig som Sp sier de støtter byggingen av fellessjukehuset på Hjelset.

– Hvordan har Senterpartiet tenkt at et avdelingssjukehus skal fungere faglig og økonomisk? spør Dahl og legger til:

– Jeg hadde ikke trodd at Senterpartiet ville innta en slik posisjon og drive dobbeltspill. Det er skamløst.

Desto gladere er jeg for at de andre partiene ikke går på Senterpartiets strategi, sier Torgeir Dahl.

Helge Orten er på linje med Dahl.

– Jeg vil utfordre Senterpartiet til å fortelle om de vil utsette oppstarten av byggingen på Hjelset, sier Orten.