Det kommer fram av en meningsmåling utført av instituttet InFact på vegne av Tidens Krav, Sunnmørsposten, Aura Avis og Romsdals Budstikke. Spørsmålet som ble stilt lød følgende: «Hvor godt synes du stortingspolitikerne i Møre og Romsdal representerer fylket i Stortinget».

Undersøkelsen ble gjennomført 18. juli og 1014 svarte på undersøkelsen.

Nordmøre skiller seg ut

De spurte fra Romsdal gir Mørebenken den beste skåren på meningsmålingen: 31,9 prosent svarer at Mørebenken representerer fylket «godt» eller «svært godt» på Stortinget. 17,6 prosent sier «svært dårlig» eller «dårlig».

For Nordmøre gir meningsmålingen uttrykk for motsatt synspunkt, her er 18,9 prosent fornøyd, 30,3 prosent misfornøyd, hvorav 11,3 prosent sier jobben Mørebenken gjør på vegne av Møre og Romsdal er «svært dårlig».

Totalt sett i fylket er dommen over Mørebenken nokså jevnt fordelt. 22,9 prosent er misfornøyd med hvordan fylket blir representert av Mørebenken, og 26,1 prosent sier de føler fylket er godt representert ved Mørebenken

– Hyggelig

Stortingsrepresentant fra Møre og Romsdal, Helge Orten (H) sier det er hyggelig med bekreftelse på at romsdalingene synes det gjøres en god jobb for Møre og Romsdal på Stortinget.

– Innbyggerne i Møre og Romsdal er våre oppdragsgivere og vi ønsker alle å gjøre en så god jobb som mulig. En bedre hverdag for oss alle er vår viktigste motivasjon for å drive med politikk, sier Orten.

Når det gjelder tallene fra Nordmøre tror Orten det bunner i en kjent debatt:

– Slike målinger kan jo ha en viss sammenheng med aktuelle saker, for eksempel sjukehussaka. Men jeg synes det er hyggelig at folk i vår region er såpass positive til arbeidet vi gjør.

– Taler nordmøringenes saker

Den dårlige oppslutningen om representantene på Nordmøre kommer heller ikke overraskende på stortingsrepresentant Else-May Botten (Ap). Hun håper at folk på Nordmøre kan se forbi «elefanten i rommet» og Nordmøres saker løftes fram av representantene fra Møre og Romsdal.

– Jeg vil si med hånda på hjertet at vi har stått på for hele Møre og Romsdal, og ikke minst for Nordmøre, sier hun.

Sjukehussaka har skapt både engasjement og frustrasjon, og overskygget den politiske debatten på Nordmøre, mener Botten.

– Sjukehussaka har tatt mye plass. noe også mediene har bidratt til, fordi det har vært store motsetninger og store ord som har blitt brukt. Det er viktig å huske at vedtaket om at fellessjukehuset skulle ligge på Hjelset ble vedtatt av helseforetaket og helseministeren – ikke Mørebenken. Og da saka var oppe i kontroll og konstitusjonskomiteen deltok mange fra Mørebenken i stortingsdebatten.

«Elefanten i rommet»

Ifølge stortingsrepresentanten har mange viktige saker som berører Nordmøre nådd Stortinget.

– Vi har jobbet med Nofima om økoparken på Tingvoll, hydrogensatsing på Tjeldbergodden, E39 langs Betna-Stormyra, og ferjesamband mellom Aure og Hitra, for å nevne noen. En annen er høgskolesenteret i Kristiansund som har mange stått på for.

– Hvilke utfordringer møter du som representant for et helt fylke på Stortinget?

– Å representere hele fylket nasjonalt er en spennende jobb, men og veldig krevende: Vi har et stort ansvar med å følge opp heimfylket vårt og ikke minst våre nasjonale ansvarsområder. Personlig har jeg vært ukependler mellom Molde og Oslo i snart åtte år, noe som krever sitt, sier hun. Botten legger til:

– Jeg merker meg at mange også er fornøyd med jobben vi gjør.