Molde: Denne uka var det premiere for den første traileren til «Snømannen», filmen basert på Jo Nesbøs bok med samme navn. I traileren får vi blant annet se helikopterbilder over Atlanterhavsvegen. Og skal vi tro castingagenter fra Hollywood, er dette neppe det siste vi ser av verken Atlanterhavsvegen eller Møre og Romsdal i store filmproduksjoner.

Visningstur

Forrige uke hadde avdelingsleder og filmkommisjonær ved Vestnorsk filmkommisjon, Sigurd Elias Holm, med seg tre castingagenter, fra Hollywood og London, til Møre og Romsdal på visningstur. De tre var Lori Balton, Alison Taylor og Tom Howard, som har bidratt i storfilmer som Inception, Training Day og A Monster Calls.

Hele uka reiste de rundt i fylket, på jakt etter nye innspillingssteder. Ifølge Holm var det stort sett begeistring uansett hvor de dro, men et par steder stakk seg likevel ut.

– De kunne nesten ikke tro at Trollstigen ikke er brukt i internasjonale storfilmer tidligere. De elsket den rå naturen kombinert med den moderne arkitekturen. Og da vi var i områdene Bud, Atlanterhavsvegen og Håholmen var de fra seg av begeistring. De mente Bud er en perle for filminnspillinger, sier Holm.

Enormt potensial

Holm mener det er en kjempefordel at de aller fleste stedene i Møre og Romsdal ikke tidligere har vært brukt i film.

– Norge har ikke vært attraktivt som innspillingssted tidligere fordi vi ikke har hatt en insentivordning, sier Holm.

Og det største potensialet ligger på vestlandet.

– Her er det mange spennende lokasjoner lett tilgjengelig. Infrastrukturen er allerede på plass. Det handler bare om å vise filmskaperne alle de fete lokasjonene vi har, sier han.

Det er heller ingen ulempe for Møre og Romsdal at det er kort mellom fjord og fjell.

– På kort tid kan man gjøre innspillinger i helt ulike, og spektakulære landskap, sier Holm.

Insentivordning

For å trekke flere filminnspillinger til Norge har Staten, ved Kulturdepartementet, opprettet en insentivordning for film. Filmprosjekter kan, etter å ha lagt fram regnskap, få tilbake opptil 25 prosent av utgiftene

ved innspillingen. Ordning har alle land som satser på film som næring allerede hatt lenge.

«Snømannen» var den første store filmen som mottok penger fra insentivordningen i Norge. Holm mener «Snømannen» blir et viktig referanseprosjekt for framtidige prosjekt.

– Hvis vi skal greie å trekke flere filmskapere til landet må de vite at vi er dønn seriøse og gjør en god jobb, sier han.

Møre og Romsdal har tidligere hatt flere reklamefilminnspillinger, og er ledende i Norge innen flyfoto. Da er det både fotografer og regissører til stede. Holm tror slike mindre prosjekt er viktig for omdømmet.

– Det er viktig at de som er her og filmer, sjøl om det bare er mindre prosjekt, tar med seg gode erfaringer, sier Holm.

Ringvirkninger

De aller største filmproduksjonene fra Hollywood har budsjetter på rundt 2,5 milliarder kroner. I løpet av en typisk innspilling legger de igjen omtrent 100.000 overnattingsdøgn, og har innspilling i flere land. Filmkommisjonær Holms jobb er å forsøke og få filmskaperne til å legge igjen en bit av kaka i Norge.

– Det kan være snakk om alt fra et par millioner til flere titalls. Under filmingen av «Snømannen» har det vært skapt over 120 arbeidsplasser til norske filmfolk, sier Holm.

I tillegg har mer enn 700 norske selskapet levert varer eller tjenester til produksjonen.

– Det er klart det ligger mye penger i å få flere innspillinger til Norge, avslutter Holm.

Sigurd Elias Holm (t.v.) og Per Henry Borch viste Lori Balton rundt i Møre og Romsdal forrige uke, på jakt etter gode innspillingssteder til framtidige Hollywoodfilmer. Foto: Steve M Røyset