– I Sør-Afrika kommer mange fra røffe kår i townships. Der blir vi lært at menn aldri skal gråte. For meg ble derfor musikk den eneste måten å uttrykke meg på, sier Sizwe Nkosi (29). Han har nå vært i Norge siden september 2016 sammen med Thulani Dupa (27), Masibulele Langa (25) og Sihle Mabena (25). Under Moldejazzen deltar de med 43 nordmenn i Jazzlosjen, et ungdomstiltak som nå har vært drevet i 20 år.

PULSE – Stronger Together

De unge karene, som alle er i tjueårene, er i Norge gjennom PULSE, et samarbeidsprosjekt mellom Norges Musikkorps Forbund (NMF), den sørafrikanske musikkorganisasjonen Field Band Foundation (FBF) og Fredskorpset (FK). Samarbeidsprosjektet foregår både i Norge og Sør-Afrika.

– Er samarbeid på tvers av landegrenser viktig?

– Det er viktig fordi møter mellom mennesker etterlater kunnskap, forståelse og innlevelse som gjør verden mindre, sier Dupa.

Han forklarer at kjerneverdiene til PULSE er «stronger» og «together» og at de fokuserer på helsefremmende og forebyggende arbeid gjennom musikkaktiviteter.

Musikk betyr alt

De sørafrikanske musikerne er alle vokst opp i såkalte townships i ulike deler av Sør-Afrika: Johannesburg, Durban og Eastern Cape.

– Hva betyr musikk for deg?

– For meg er musikk et universelt språk som gjør at mennesker på tvers av landegrenser kan kommunisere, sier Dupa.

Langa legger til at musikken reduserer stress i hverdagen, mens Mabena sier at han aldri hadde overlevd uten. I en vanskelig hverdag mener trompetisten Nkosi at musikken fungerer som «healing» for han.

– Det var vanskelig å være den som var annerledes og som ikke spilte fotball. For min del var det musikk som var det eneste riktige.

Han legger til at han ikke klarer å åpne seg på noen annen måte enn gjennom musikken.

Til tross for sin vanskelige bakgrunn i de fattige kårene, fikk alle de fire sørafrikanerne utdannelse gjennom Field Band Foundation i Sør-Afrika. Gjennom flere år har sørafrikanere fått mulighet til å komme til Norge og nordmenn fått komme til Sør-Afrika. De fire musikerne er enig om at nordmenn og sørafrikanere kan lære mye fra hverandre.

– Vi er komfortable med å spille gjennom gehør mens nordmenn er teoretiske og liker å følge noter, sier Nkosi.

Dupa legger til at det kommer mye godt ut av utveksling.

– Når nordmenn kommer til Sør-Afrika hjelper de oss med å lære noter. Når vi kommer til Norge utveksler vi vår glede for musikk gjennom praktisk øving og masse dans.

Styreleder for Jazzlosjen, Nils-Gunna Solli, sier seg enig.

– Fundamentet for Jazzlosjen er å spille musikk gjennom gehør og ikke bruke noter slik de unge vanligvis lærer på Kulturskolen. Slik sett sklir sørafrikanerne veldig inn i konseptet!

– Vi føler oss velkommen, men vi skulle likt å se litt mer bevegelse, dans og musikkglede fra de norske musikerne. De er så sjenerte, sier Dupa og ler.

God idé med samarbeid

Prosjektleder i Jazzlosjen, Ragnhild Holsvik, forklarer at det hele startet med at sørafrikanerne holdt kurs for norske i korps gjennom NMF. Etter det etablerte NMF kontakt med Jazzlosjen slik at sørafrikanerne fikk delta under jazzen.

Aurora S. Håkonsen (17) og Oliver F. Amundsen (17) er to av de norske i Jazzlosjen i år. De synes det har vært lærerikt å se hvordan sørafrikanerne uttrykker seg gjennom musikken.

– Vi har helt klart ulike disipliner og musikkretninger siden vi kommer fra forskjellige land, sier Oliver.

Drøm om å gi tilbake til egne

De fire sørafrikanerne føler de har nådd langt når får komme til Norge. Sjøl om alle har oppnådd en personlig seier, håper de å få gi tilbake til sine egne.

– Drømmen min er at flere av de lokale i min landsby skal få muligheter, sier Dupa.

Langa håper han en dag kan etablere sin egen organisasjon for å lære unge og å tro på seg sjøl:

– Jeg drømmer om at alle unge i landet mitt skal la seg sjøl drømme stort.