MOLDE: Kulturminister Linda Hofstad Helleland, opprinnelig fra Klæbu i Sør-Trøndelag, ankom Molde søndag kveld, og blir i byen sammen med familien til tirsdag ettermiddag i forbindelse med oppdraget med å åpne den 57. Moldejazz i rekken.

Avlyste Frankrike-ferie

Romsdals Budstikke møtte kulturministeren mandag formiddag, rett før åpningsparaden.

– Familien måtte avlyse en ferieuke i Frankrike for at jeg skulle være her som kultur- minister, sier Linda Hofstad Helleland.

– Hvorfor prioriterer du dette oppdraget?

– Jeg er glad i jazzmusikk! Og Molde er i mitt nærområde, sier kulturministeren, som er gift med Høyre-politikeren Trond Helleland som er innvalgt på Stortinget for Buskerud.

– Du har en nær relasjon til Kongsberg og jazzfestivalen der også?

– Det vil jeg ikke si så mye om. Men det er mange festivaler i hele landet, som sørger for å utvikle seg videre. Det er spennende, sier Helleland, og legger til:

– Moldejazz er viktig for Norge som kulturnasjon. Og i festival-Norge vil Moldejazz fortsatt ha en framtredende posisjon.

– Den omdiskuterte knutepunktordningen er avviklet. Hva vil du si til tidligere knutepunkt-festivaler som Moldejazz om framtidig støtte?

– Jeg er overbevist om at store og solide festivaler som Moldejazz går en trygg og positiv framtid i møte. Nå er ikke dette politikernes bord, men fagfolk i Kulturrådet. Jeg opplever at Moldejazz har et godt innhold, leverer på høyt nivå og rendyrker jazzprofilen. Moldejazz har ikke noe å frykte. Særlig de festivalene som viser seg fram i internasjonal sammenheng, som ikke bare er en i rekken, vil vinne positivt. Moldejazz får

store navn hit, de skaper nye og spennende samarbeid, og de får til folkefesten. Uten den blir jo ikke en festival noe å skryte av, sier Helleland.

Kan ikke gi svar om jazzlinje i Molde

Statsråden, som har studert statsvitenskap ved Høgskolen i

Molde – som nettstudie – var selv festivalpublikum for 15-20 år siden. Da fikk hun blant annet med seg en D´Sound-konsert.

– Nå er jeg også her for å møte frivillige, som festivalen klarer å ivareta på en god måte. Regjeringen jobber med en ny frivillighetsmelding, og jeg er interessert i hvordan de klarer å opprettholde entusiasmen og engasjementet her år etter år. Kanskje kan jeg hente gode tips herfra. Og da må jeg oppleve det på nært hold, sier Helleland.

– Molde videregående skole har søkt Kunnskapsdepartementet om egen jazzlinje. Blir den opprettet?

– Jeg har ingen planer om å komme med svar på det nå, sier Helleland.

I tillegg til å delta på lederkonferanse og oppleve åpningskonserten med Vijay Iver og prosjektet «Holding It Down - Veterans Dreams» mandag, skal ministeren møte Solskinnspatruljen – som ser etter at de frivillige har det bra – tirsdag.