På fjellfestivalprogrammet pleier det ofte å stå et matkurs. Så også i år. I år var det utemat med fisk man skulle lære seg mer om. Blant deltakerne er det både foreldre og besteforeldre som har tatt meg seg barn elller barnebarn for tre timer med kutting og kokkelering ute i det fri.

Lukter godt

– Det lukter til og med godt, fastslår Selma (6) fra Ålesund, som er i full aksjon med å tilberede fiskesuppe sammen med søstera Sofia og de hjelpende hendene til mamma og pappa. Potet, gulrot og sellerirot raspes.

– Slik får man ei god jevning, sier kursinstruktør Bakke.

Deltakerne er delt opp i grupper som har fått hver sin rett i oppgave. Derfor blir wraps med tex-mex fisk, lakseburger, risotto med reker og wok med nudler og laks tilberedt samtidig. Noe lages på bålpanner, annet på primus. En deig til fiskeburgerbrød er laget på forhånd, men brødene steikes fort på bålet. Ellers blir alt laget på stedet.

– Inspirerende

Liv Johansen fra Hjelset er på kurs med sønnene Benjamin og Alexander.

– Dette er kjempenyttig og inspirerende, mener Liv.

De har drevet villmarkscamp i noen år, men da gjerne holdt seg til enkelt som pannekaker.

– Dette viser at det trenger ikke være så vanskelig, sier hun, og foreslår for sønnene at de tester ut den nye kunnskapen til helga allerede.

Hurtigmat

Inger Bakke fastslår at fisk er fastfood.

– Og så gjør det ikke noe at det er næringsrikt heller.

– Før sommeren er det uendelig med «pølseavslutninger». Kan noe her brukes der også?

– Ja, det er mange alternativer. For eksempel wraps med tex-mex-fisk er enkelt, sier hun.

Fisken kan være både rød og hvit, dyr og billig. På kurset er det brukt sei som vendes i den magiske blandinga av mel og tacopulver.

Alle deltar

Bakke synes godt matlaging ute kan få mer fokus også hos friluftsfolket.

– I ni av ti tilfeller handler det om å komme til en topp eller et mål og så tilbake igjen, men barn kan ha vel så stor glede av aktivitet som dette, og å få delta i matlaginga på denne måten. Premien kan være noe annet enn ei pølse, sier hun.

– Jeg skjønner godt at barnefamilier vil ha enkle løsninger, men ser man på det som en aktivitet mer enn som at man må stappe i seg noe, så blir det bra, tror hun, som også trekker fram at det er oppgaver for enhver smak for å få til måltidet.

– Noen må ordne med bålet, andre med krydderet. Det er kjekt å se hvor engasjerte barna blir, sier hun, som for øvrig har vært fiskesprellinstruktør for skole- og barnehageansatte i flere år.

Besto med glans

Etter kurset sier hun til gruppa at hun synes de har bestått kurset med glans.

– Så dere hvordan barna fant sin rolle? Kanskje tenkte dere: wow, kan han eller hun gjøre dét? De kan ofte mer enn man tror, sa Bakke, som kom med et aktivitetstips til de ny-inspirerte utekokkene:

– Det aller beste er å invitere venner og si at dere skal ha en matdag ute!

Liv Johansen fra Hjelset og sønnen Alexander i innspurten med sin wokrett før den skal smakes på av alle. – Veldig nyttig on inspirernede, syntes hun. Foto: Ragnhild Bakke
Det ble laget wraps med tex-mex fisk, lakseburger, risotto med reker og wok med nudler og laks. Foto: Vera Simonsson / Norsk Fjellfestival