Siden 1961 har Moldejazz gjort Molde til en verdensby i ei uke i sommerhalvåret. Store stjerner har begeistret og bergtatt publikum fra festivalens hovedscene på Romsdalsmuseet og på spillesteder rundt om i byen. 25. og 26. august skal flere av Norges største stjerner få moldepublikummet til å sveve under den første Skyhøyt-festivalen noensinne. Men det kan nok fremdeles ta litt tid før uttrykket «sveve på Skyhøyt» blir like innarbeidet som «E du ute å jazze?»

Heier på hverandre

De fleste publikummere uttrykker glede og forventning over at Molde nå kan skilte med to store musikkfestivaler. Det har gjort litt vondt at nabobyen Ålesund så til de grader har lyktes på musikkfronten. Sakte, men sikkert finner enda flere store stjerner vegen innom Molde. En by de har valgt å stryke fra turnelista og kjøre forbi tidligere. Både Moldejazz og Skyhøyt er opptatt av å gi folket det de vil ha og det de ikke visste de ville ha. Men Skyhøyt-sjefen ønsker ikke å gå jazzfestivalen i næringa.

– Vi er i utgangspunktet ikke konkurrenter, etter som det er en måned mellom de to festivalene. Men begge er nok opptatt av å få store navn til byen, sier Pål Henning Ilstad.

– Vi ønsker selvfølgelig bredde i festivalprogrammet, men samtidig har vi booket artister som gjør det bra på hitlistene akkurat nå. Men når lineupen strekker seg fra Vazelina Bilopphøggers, innom Matoma og til Kvelertak, vil jeg påstå at vi har bredde, sier Ilstad.

Men er det rom for flere? Det håper Moldejazz-sjefen inderlig.

– Jeg synes Pål Henning og Skyhøyt-gjengen er tøffe og imponerende. Det er kjempepositivt at kulturbyen Molde får nok et tilskudd, og jeg ønsker dem alt godt, sier Hans-Olav Solli.

Ulike

Solli forteller at Moldejazz’ programfilosofi er å være Europas ledende jazzaktør, og at helheten i de to festivalene er annerledes.

– Jeg tror det er riktig og lurt at vi ikke forsøker å kopiere hverandre. Det er bra for mangfoldet, sier han.

– Sjøl om vi begge har artister som kunne stått på hverandres scener, er vi ulike i form av målgruppe og sjanger. Skyhøyt sitt program appellerer nok mest til et yngre publikum, men det finnes noe for alle. Vi har satset mer på EDM (electronic dance music) og DJ-er, sier Skyhøyt-sjefen.

For og av folket

Solli påpeker at Moldejazz og Skyhøyt har en felles agenda.

– Når vi arrangerer store festivaler må hele byen være med. Festivalene er avhengig av frivillige og publikum for å overleve. Det er et felles arbeid for og av byens innbyggere, sier han.

Solli mener også at festivalene sjøl har et ansvar.

– Vi nådde ikke opp blant Aftenpostens kåring av de 11 beste festivalene i Norge. Jeg mener dette er for dårlig av Aftenposten, men samtidig er jeg klar på at vi kan bli enda bedre. Det ble nevnt at totalopplevelsen ikke var god nok. Vi må bli flinkere til å ta imot festivalpublikummet. Både Moldejazz og moldenserne, sier han.

Solli forteller at publikum kommer for å konsumere hele byen. Stemningen, atmosfæren.

– Det er viktig at de får en positiv opplevelse av Molde. Bort med festivalmenyer med mindre innhold og høgere pris. Vi må ha et variert tilbud. Et tilbud folk kan benytte seg av, sier Moldejazz-sjefen.

Livemusikk er spesielt

Ilstad mener at livemusikk er en spesiell opplevelse folk burde unne seg.

– Musikken oppleves så mye sterkere. Når konserten er ferdig går du derfra i bedre humør. Vi ønsker å spre musikken til hele byen, og tenker alternativt når vi bestemmer oss for konsertlokale eller festivalområde, sier Skyhøyt-sjefen.

Begge festivalene opplever gode billettsalg, og Moldejazz har flere utsolgte konserter. Ilstad tror Skyhøyt også kommer til å bli utsolgt. For der går salget unna. Alt ligger til rette for en strålende festivalsommer i rosenes by.