MOLDE: Musikken har gjennom historien samlet mennesker til protest, i sorg, i glede og fortvilelse. Sterke følelser, meninger og holdninger har blitt framført gjennom toner og sang. Når Vijay Iyer holder sin åpningskonsert under årets Moldejazz, er det et alvorstynget tema som skal formidles til publikum gjennom jazzens toner.

Snakkes for lite om

– En veterans store drøm er å få anerkjennelse for den jobben han har gjort når han returnerer heim til hverdagen. Drømmen som kommer i andre rekke er å bli ivaretatt. Vi kommer heim med mange traumer og vonde opplevelser i bagasjen, sier Harald Valved. Han deltok i de norske fredsbevarende operasjonene i Libanon og Bosnia. Han fikk ingen oppfølging etter å ha returnert til Norge. Opplevelsene fra krigen førte til posttraumatisk stressyndrom.

– Vi trenger et hjelpeapparat som forstår. Det har blitt langt bedre de siste åra, men for mange var ikke det tilgjengelig da de hadde behov for det. For meg har det blitt mange timer med terapi og behandling, sier Valved. Det er nettopp disse følelsene amerikanske krigsveteraner skal sette ord på under åpningskonserten. Mange norske veteraner er med i Norges veteranforbund for internasjonale operasjoner (NVIO.) Romsdalsgrupperingen har 120 medlemmer. Pål Henning Ilstad er nestleder for lokallaget, og Valved er medlem. Ilstad har sjøl to år bak seg i de norske fredsbevarende operasjonene, og har blant annet vært stasjonert i Midtøsten og Bosnia. Han mener veteraner er et tema som ikke er på dagsorden i Norge.

– Det snakkes altfor lite om. Vi reiser ut, og befinner oss i en annen verden. Når vi kommer heim kan overgangen være stor for noen. vi vet ikke hvordan hverdagen fungerer lenger. Det første du gjør om morgenen er å lete etter geværet under senga. Det er rutine. Du kan ikke legge igjen opplevelsene dine, du har de med deg. Jeg er glad for at noen tar tak i tematikken. Kanskje det fører til at vi blir sett og hørt, sier Ilstad.

Setter spor

Det har sin pris å sette livet på spill for en god sak. Som en del av de norske fredsbevarende operasjonene, er ikke soldatene direkte involvert i krigen. De skal balansere forholdet mellom to parter, og har kun lov til å bruke våpen i nødverge.

– Du har ikke lov til å gripe inn. Du kan bli tvunget til å være vitne til situasjoner hvor folk blir drept eller skadd. Men du kan ikke gjøre noe. Det har du ikke mandat til. Det er klart at det er tøft psykisk. Du lever i en unntakstilstand hvor lyden av skyting, kanonkuler som suser over hodet på deg og farlige situasjoner pågår rundt deg mens du er på jobb. Slikt setter spor, sier Ilstad. For mange veteraner er NVIO viktig. Der får de anledning til å treffe andre i samme situasjon. Soldater har et helt spesielt kameratskap.

– Det er som med musikken. Vi finner fellesskap på tvers av språk og landegrenser. Soldater har en felles plattform, vi er støpt i samme skeia, sier han.

Strenge krav

Ilstad og Valved synes det er fint at Moldejazz retter oppmerksomheten mot alle veteraner. Uansett hvilken konflikt de har tjenestegjort i. Alt fra andre verdenskrig til Afghanistan.

– Det er viktig å huske historien, men vi må også ta vare på nåtidas veteraner. Forsvaret har gjort store endringer i måten de tas vare på, og situasjonen har endret seg. Tidligere ble hvem som helst sendt ut. Var du skole lei, eventyrlysten eller kjedet deg, så ble du sendt ut. Nå kan du ikke ha så mye som et hull i ei tann, for det kan skape problem seinere. Kravene har blitt skjerpet, og du får kun være ute 12 måneder av gangen. Det fleste takler det bra. Når du kommer heim blir du godt ivaretatt. Men det er en brutal verden, og vi snakker ikke om seinskadene som kan oppstå. Vi snakker ikke om dem som sliter, sier Ilstad.

Inviterer norske veteraner

Festivalsjef for Moldejazz,

Hans-Olav Solli forteller at det var viktig for Moldejazz å invitere de norske veteranene til åpningskonserten.

– Jeg tok kontakt med generalsekretæren i NVIO og spurte om han ønsket å introdusere konserten sammen med meg. Tematikken i åpningskonserten er aktuell også for norske veteraner. Det finnes mange der ute med tilsvarende opplevelser, sier han. Festivalsjefen ønsker å invitere alle i NVIO til åpningskonserten.

– Jeg ønsker at alle norske veteraner skal få anledning til å oppleve konserten. Derfor tilbyr vi reduserte billettpriser til alle som ønsker å komme. Det er på tide at dette settes på dagsorden, sier Solli.