– Har fått kjenne på hvor verdifullt livet er

Tobarnsmora angrer på at hun ikke tok celleprøven mer på alvor.

– En vekker Monica Elise Eriksson Langøy fra Molde ble operert i mai, etter å ha fått påvist alvorlige celleforandringer i livmorhalsen. Først nå har hun forstått viktigheten av å ta celleprøve.  Foto: Bjørn Brunvoll

Pluss +

– Det er så viktig å oppfordre andre til å sjekke seg. Hvis min historie kan få én kvinne til å ta celleprøven, er det verdt det, sier Monica Elise Eriksson Langøy (26) fra Molde.

– Passet aldri

Samme år som Eriksson Langøy fylte 25, i 2015, fikk hun et brev fra Kreftregisteret med påminnelse om å ta celleprøve fra livmorhalsen. Brevet ble liggende og havnet til slutt i søpla.


– Naturlig del av legens ansvarsområde

Moldes kommuneoverlege har forståelse for at enkelte ønsker at spesielle undersøkelser gjøres av lege av samme kjønn.


– Jeg har to unger og en fulltidsjobb i Bolsøy menighet, og føler at dagene bare flyr forbi. Jeg skulle sjekke meg, men det passet liksom aldri helt.

Alvorlige celleforandringer

Før jul i fjor fikk 26-åringen en stygg følelse av at det var noe som ikke stemte.

– Jeg hadde verken smerter eller symptomer, men følte på meg at noe var galt. Så kom jeg til å tenke på celleprøven som jeg aldri tok. Til slutt tenkte jeg så mye på hva som feilte meg at jeg mistet nattesøvnen.

Eriksson Langøy ønsket ikke å sjekke seg hos den unge, mannlige fastlegen sin. Hun ringte derfor legekontoret og spurte om få en kvinnelig lege.


– Celleprøven redder mange liv hvert eneste år

Svært mange unngår livmorhalskreft som følge av at de tar celleprøve.


– De svarte at det ikke var mulig, da fastlegene ikke har kapasitet til å ta på seg flere pasienter enn sine egne. Jeg fant etter hvert en kvinnelig spesialist i Kristiansund, men på grunn av ventetid, fikk jeg ikke time hos henne før i mars.

Kort tid etter at Eriksson Langøy hadde tatt celleprøve, fikk hun beskjed om å komme tilbake for å ta en vevsprøve.

– Tre uker etter vevsprøven var tatt, dumpet det et brev nedi postkassa. Her sto det at jeg hadde CIN 3 – alvorlige celleforandringer. Det første jeg tenkte var hvor dum jeg hadde vært. Jeg hadde fått en påminnelse i posten, flere i familien har hatt kreft og mamma er kreftkoordinator i Sunndal. Jeg har til og med jobbet på patologisk avdeling på Molde sjukehus, og vært vitne til hva utfallet kan være. Likevel så utsatte jeg celleprøven, og tenkte at «det skjer ikke meg».

– Naturlig del av legens ansvarsområde

Moldes kommuneoverlege har forståelse for at enkelte ønsker at spesielle undersøkelser gjøres av lege av samme kjønn.


Måtte operere

Siden man ikke vet hvilke celler som utvikler seg videre til kreft, anbefaler Kreftforeningen behandling av alle kvinner som utvikler CIN 3. I mai ble Eriksson Langøy operert. Konisering er et inngrep hvor det sjuke vevet blir operert vekk. En liten bit ytterst på livmortappen fjernes med en liten elektrisk varmeslynge eller laser.

– Det var aldri et spørsmål om jeg skulle ta operasjonen eller ikke. Jeg ville bare ha det sjuke vevet fortest mulig ut av kroppen min. Kristiansund hadde kortest ventetid, så koniseringen ble gjort der.

– Kunne vært foruten

Ifølge Folkehelseinstituttet skyldes nesten alle tilfeller av livmorhalskreft et virus som heter humant papillomavirus (HPV). Fra november i fjor har alle kvinner født i 1991 og seinere fått tilbud om gratis HPV-vaksine. Tilbudet varer i to år.

– Heller ikke denne har jeg tatt. Jeg har ikke gjort noe av det som er anbefalt. Heretter skal jeg skal ta alt jeg får beskjed om. Jeg tenker ofte på hvor unødvendig det jeg har vært gjennom det siste halvåret har vært. Jeg kunne ha vært foruten, hadde jeg sjekket meg tidligere. Det har virkelig vært en vekker, og jeg har fått kjenne på hvor verdifullt livet er. Hadde jeg ventet lengre med å sjekke meg, kunne celleforandringene ha utviklet seg til kreft.

– Celleprøven redder mange liv hvert eneste år

Svært mange unngår livmorhalskreft som følge av at de tar celleprøve.


«Kommer det til å gå bra?»

Etter operasjonen la 26-åringen ut et Facebook-innlegg. «Jeg utsatte min prøve i 1,5 år. Nå ligger jeg på sjukehuset nyoperert», var noe av teksten.

– Jeg skrev ikke dette for å få oppmerksomhet, men for å oppfordre flere kvinner til å sjekke seg. Jeg har allerede fått tilbakemeldinger fra flere som har utsatt celleprøven, men som nå har tatt den. Jeg vet at dette er en kreftform hvor de aller fleste blir frisk. Men med Thea Steen friskt i minne, spør man jo seg sjøl: Kommer det til å gå bra med meg?

Tett oppfølging

For å få enda flere til å sjekke seg, tror Eriksson Langøy at det er viktig at alle som ønsker kan ta prøven hos kvinnelige leger.

– Det er også viktig å få fram at prøven er fort gjort. Det er ikke slik at du ligger der i evigheter. Det er ikke vondt, men for mange er det kanskje en ubehagelig situasjon. Men det er bedre å føle ubehag i et par minutt, enn å få kreft.

Sjøl om operasjonen var vellykket, skal Eriksson Langøy få tett oppfølging framover.

– Neste prøve blir om to måneder. Jeg krysser fingrene for at alt er i orden.