Samarbeidet mellom Moldejazz og Flyktningetjenesten er nytt av året, og innebærer at flyktninger bosatt i Molde kan søke om å være frivillig på årets festival.

De vil få hver sin fadder i Moldejazz-systemet, og prøve seg på flere ulike oppgaver.

– Vi har satt et tak på fem flyktninger i år. Vi må begynne et sted. Men vi håper å utvide, og også kunne gi et tilbud til funksjonshemmede etterhvert, sier prosjektleder Cecilie Nogva i Moldejazz.

Ny i Molde - men ikke ny i livet

Ann Kristin Flemmen, programveileder i Flytkningtjenesten, forteller at litt over 200 flyktninger er bosatt i Molde.

– Disse er nye i Molde, men ikke nye i livet. Mange har store ressurser, selv om de ikke er så gode i norsk ennå. Vi oppfordrer derfor alle bedrifter til å ta i mot flyktninger i arbeids- og språkpraksis, sier Flemmen.

Moldejazz har allerede én person på to måneders språkopplæring.

– Det er en utrolig verdifull erfaring for begge parter. Han lærer språk, og får innblikk i hvordan vi jobber. Og vi lærer så mye av ham, forteller Cecilie Nogva.

Kulturlivet har flere ganger blitt pekt på som viktig i integreringsarbeidet.

– Hvilket ansvar har Moldejazz for å integrere flytkninger?

– Det er ikke et nedskrevet ansvar, men vi bor alle i verden 2017. Vi har alle et ansvar, mener Nogva.

– Hva er målsetningen med ordningen?

– At flyktningene skal lære seg språket og få et større nettverk. Vi håper det kan skape bånd som varer utover uke 29, og at arbeidserfaringen kan føre til jobb videre. Kanskje kan vi utvide ordningen til et mer helårlig engasjement, gjennom Storyville Jazzclub, sier Nogva

Vil bidra

Bryan Serule (26) fra Uganda har bodd i Molde i litt over et år, og var ikke i tvil om at han ville melde seg som frivillig.

– Jeg har lyst til å være med å lage en god jazzfestival, sier Serule, som trekker fram James Brown som en av sine favorittmusikere.

Plass til flere

Serule er foreløpig den eneste flyktning i den nye ordningen. Det betyr at det er plass til flere.

– De som jobber frivillig, som i Røde Kors eller KIA, kan samle opp timer og ta ut som avspasering fra undervisningen på Voksenopplæringen, forklarer Flemmen.

Serule har tidligere vært med på arrangement gjennom Molde hagelag og fått presentere seg på butikkledermøte på Moldetorget, og mener det er viktig å engasjere seg. Han forteller at han trives i Molde fordi det er en rolig by. Og fordi han har fått noen venner.

– Hva er planen din videre?

– Jeg vil søke videregående skole, og håper jeg kan gå byggfag eller bli barne- og ungdomsarbeider, sier Serule.

Cecilie Nogva i Moldejazz viser Ann Kristin Flemmen i Flyktningetjenesten og Bryan Serule rundt på kontorene til kulturinstitusjonene på Plassen. Foto: Vera Henriksen