De gjorde et krigshistorisk varp da de fant spionsjef Sven Sømmes etterlatte papirer i England. Nå blir mye av det de fant utstilling.

Sven Erik Skarsbø og Asbjørn Windstad er glødende interessert i lokalhistorie, spesielt fra krigens dager. Da de sist november dro over til England til XU-sjefens gjenlevende datter, fant de dokumenter og gjenstander som gir et helt nytt bilde av den topphemmelige etterretningsorganisasjonen og deres metoder.

Det de fant overgikk alt hva de hadde våget å håpet på. Bilder og dokumenter gir ny, detaljert innsikt i hvordan den topphemmelige organisasjonen jobbet på Romsdalskysten, der usynlig blekk, mikrofilm, hemmelig kartopptegning og raffinerte metoder var en del av ingrediensene.

Livet som innsats

Nå blir mye av dette tilgjengelig for publikum gjennom en utstilling utarbeidet av Windstad og Skarsbø, i samarbeid med Sven Sømmes sønn Bertram Sømme. Utstillinga åpner i Frivillighetssentralen på Aukra førstkommende søndag. Der har også Windstad foredrag med tittelen «Med livet som innsats – om Sven Sømme og 80 hemmelige agenter».

12 såkalte «rollups» viser bruddstykker av den lokale krigshistorien, med hovedvekt på Sømmes virksomhet. I tillegg blir det utstilling i de to tyskerbunkerne på Falkhytten med gjenstander fra krigsminnesamlingen på Aukra.

Meningen er at utstillinga skal vises i alle kommunene der Sømme hadde agenter, det vil i tillegg si Molde, Eide, Fræna, Rauma, Midsund, Vestnes og Sandøy.

Ble arrestert

–Høsten 1941 var det registrert 54 etterretningsstasjoner i ytre Romsdal. Noen av dem var bemannet med flere agenter og observatører, så vi regner med at minst 80 hemmelige agenter var i sving helt fram til Sven Sømme ble arrestert 18. juni 1944, forteller Asbjørn Windstad.

Med utstillinga vil de hedre alle de som satte livet på spill, og familiene i fare, i kampen mot den tyske okkupasjonsmakta.

Sømme var styrer ved Fiskarfagskolen på Aukra, som etter okkupasjonen ble tvangsflyttet til Midsund, da han ble vervet som sjef for den topphemmelige organisasjonen.

Viktigst i Europa

– Takket være Sømmes dyktighet og grundighet ble ingen andre enn han selv arrestert. Alt rundt organisasjonen var topp hemmelig, og etter krigen ble de pålagt taushetsplikt om det de hadde vært med på. Etter krigen kom derfor deres innsats helt i skyggen av Milorg og «Gutta på skauen». De ble de store heltene, mens XUs innsats var langt viktigere for krigsutfallet enn Milorg. General Eisenhower framhevet etter krigen XU som den dyktigste, mest etterrettelige og viktigste etterretningsorganisasjon i Europa, forteller Windstad.

Røpet ingenting

Sammen med Skarbø har han arbeidet målrettet for å få navn på alle de agentene som jobbet for Sømme i Romsdal. Men i og med taushetsplikten var det mange av dem som tok med seg hemmeligheten om egen virksomhet i grava. Noen var også dobbeltagenter og fikk landssvikdommer etter krigen, uten å røpe sin egentlige virksomhet.

HVA: Utstillingsåpning og foredrag

HVOR: Frivillighetssentralen Aukra

NÅR : Søndag 25. juni kl. 14

Hemmelige agenter: To av de viktigste agentene i Sven Sømmes nettverk i Ytre Romsdal; Ole Hukkelberg (t.v.) og Sigurd Julnes. Foto: p
Krigshistorie: En av 12 «rollups» som er laget til utstillinga. Foto: Svein Bjørnerem