MOLDE: – Jeg må si at kravene til subjektiv skyld er noe stemoderlig behandlet i denne saka, innledet daglig leders forsvarer, advokat Erling O. Lyngtveit, i sin avslutningsprosedyre.

– Det spekuleres for mye til tiltaltes ugunst, sa advokaten, og viste til at grov økonomisk utroskap forutsetter uberettiget vinning og forsett: At man med vilje forsøker tilegne seg verdier man ikke har krav på.

– Han sier han gjorde det i troen at det var berettiget. Kan han ha trodd at sine private utgifter ble ført i motregning til selskapet? påpekte Lyngtveit.

Ba om å slippe fengsel

Elleve dager i retten ble avsluttet torsdag. Da har 18 personer vitnet i det som er den største økonomiske straffesaka i Romsdal på flere år.

Forsvarerne til hovedmennene, en daglig leder og en styreleder, ba begge om betinget fengsel eller mildest mulig behandling, hvis retten havner på å idømme dem straff.

Daglig leders tidligere ektefelle, som var styremedlem i Omsorgsbygg, måtte frifinnes for medvirkning, argumenterte hennes forsvarer.

– Strakte seg langt

Lyngtveit forsøkte i sin prosedyre å vise at de tre ikke handlet mot selskapets interesse med vilje for å få en såkalt uberettiget vinning. Tvert imot gikk de inn med hud og hår for å redde selskapet:

– De kunne ha sagt at «beklager, vi greier ikke oppfylle avtalen», med mulig krav om erstatning som igjen kunne ført dem til konkurs. I stedet gikk de inn med privat bolig og hytte som pant, som er langt utover grensene for hva som var forventet av dem for å redde selskapet, fortalte advokaten.

Falt for fristelsen

Forsvareren medgikk at klienten er skyldig i flere tilfeller av å føre private utgifter på selskapet. Det gjelder blant annet en stor cateringregning, gravearbeid på hytta, ei kostbar varmepumpe og asfaltering i privatboligen Linerlevegen 7, en bolig som til salget i 2013 var anslått som Moldes dyreste med en verdi på 11,8 mill. kr.

På asfalteringen fra NCC ble adressen strøket bort for å kunne belastes Omsorgsbygg, noe påtalemyndigheten anser som dokumentfalsk.

– Der falt han for fristelsen. Når det gjelder andre utgifter, skulle de vært ført på en mellomregningskonto. Han burde sikret seg at en slik fantes, sa Lyngtveit, som viste til at utroskapen er langt mindre alvorlig enn statsadvokatens tiltale:

– Hvis de hadde til hensikt å jukse, kunne de bare skrevet et nytt notat til regnskapet, ikke bare tukle med eksisterende. Det er ingen sak å gjøre det, hvis man først ville jukse.

– Det er heller ingenting i beslagene som viser at de snakker sammen om å jukse.

Fatal arbeidsdeling

Styreleders forsvarer erkjente at arbeidsdelingen mellom lederne ble fatal for firmaet. Mens daglig leder, som har bakgrunn som eiendomsmekler og beskrives som en «salgstype», skulle ta seg av kundekontakt og styring av oppussingen, skulle styreleder ta regnskapet.

– Av de to, var min klient «minst dårlig egnet». Han hadde en rusten erfaring. Han greide å betale ut lønninger, men aldri få noe system. Ting ble ikke satt i system og regnskap ikke levert i tide, forklarte hans forsvarer Dag Drevvatne.

– Var i en tåkeheim

Forsvarer viste til at styreleders mange unnlatelseshandlinger innen økonomistyringen kan forklares med en vanskelig livssituasjon etter et samlivsbrudd.

– Det satte ham helt ut. Han satt fast i tåkeheimen i lengre tid og greide ikke engang fylle ut et enkelt skjema om merverdiavgift. Han greide heller ikke si til de andre at han ikke maktet jobben sin, sa forsvarerne.

– Kvinne må frifinnes

Kvinnens forsvarer viste til at hun var 100 prosent ufør i hele perioden og ikke ville maktet å være så aktiv som aktor hevder.

– Så lenge visakortet fungerte til daglige innkjøp, stilte hun ikke spørsmål til hvilken konto mannen betalte regninger fra. For å ta vare på henne forsøkte han å skjerme henne så mye som mulig. Det er ikke uvanlig at ektepar har en slik arbeidsdeling av regningsbetaling og andre oppgaver i heimen, påpekte advokat Hegdal.

– Hun trodde dessuten at økonomien var bra. De hadde jo mye å gjøre i firmaet.

Aktor har bedt om 2 år og 3 md. for den tidligere daglige lederen, 1 år og 8 md. for styrelederen og fem md. fengsel for styremedlemmet.

På grunn av ferieavvikling ved retten ventes dom i saka i første halvdel av august.

– På grunn av sjukdom hadde hun nok med å greie hverdagen. Det var mannen (daglig leder, journ.anm.) som tok seg av all økonomi, sa advokat Therese A.T. Hegdal til kvinnas forsvar. Foto: Bjørn Brunvoll