Onsdag startet «Top Gear» innspillingen på Atlanterhavsvegen. Det BBC-produserte bilprogrammet skal i løpet av uka spille inn på flere spektakulære vegstrekninger i Romsdal.

Ut fra intet kommer en Porsche Panamera Turbo susende ned Storseisundbrua. Den blankpolerte, kritthvite lakken står i skarp kontrast til det mørkegrå omrisset av asfalt og uvær. Bilen er uten tvil onsdagens mest populære tyske turist. Her er bobil erstattet av 550 råsterke hestekrefter. Tett bak følger en illsint italiener. 680 hestekrefter italiensk håndverk suser nedover Atlanterhavsvegen. Ferrari GTC4Lusso. Blunker du, er den borte. Men lyden henger igjen. Tirsdag ble det kjent at BBCs flaggskip gjør opptak til ny sesong i Romsdal. Kommentarfeltet kokte.

– Når skal vi ut å kjøre?

– Dit må vi dra!

Det er fremdeles tidlig på dag når Romsdals Budstikke er på stedet. Turistene er fremdeles mest opptatt av naturen.

– Top Gear? What is that? undrer en tysk turist.

– No, no. We are here to see the Atlantic road, forteller han, før kona legger til

– Men Porsche er lekkert. Den er tysk, vet du. Slik som oss!

- Er han ikke her?

Det er en stor produksjon. Dronene flyr om kapp med måsene. Et titalls vakter passer på. BBCs utsendte kommuniserer via Walkietalkie på egen frekvens.

Men det er fremdeles ingen tegn til seriens programledere. Chris Harris, Rory Reid og Matt LeBlanc. Sistnevnte er nok den de fleste drar kjensel på. Joey, en av hovedrolleinnehaverne i 90-tallssuksessen «Friends.» Det var flere som mente de hadde fått et glimt av kjendisen i en sølvgrå Ferrari. Men ved nærmere øyesyn viste det seg å være en relativt middelmådig stand-in. Men slikt kan skje når bilene suser forbi i spesialtilpasset fartsgrense.

– Å, nei. Er han ikke her?, sukker Martine Fjørtoft. Sammen med venninnene Sofie Myklebostad og Julie Ødegård har hun tatt turen fra Molde ens ærend for å få et glimt av LeBlanc. Og bilene.

– Vi har vært her i en time, og kjørt fram og tilbake flere ganger i håp om å se han. Det er skikkelig kult at de har kommet hit, sier Fjørtoft.

– En av sikkerhetsvaktene fortalte meg at de skal begynne selve innspillingen i morgen. Jeg tror vi må ta en tur utover før jobb. Det er ikke ofte et så stort program er her, sier Myklebostad. Jentene synes det er spennende å se de fine bilene.

– Det er ikke hver dag vi ser slike biler i området, sier Ødegård. Venninnene er inne på kiosken ved rasteplassen for å varme seg. Den sure vinden går gjennom marg og bein. Felise Renkel har vært på jobb i kiosken siden tidlig morgen. Hun merker at noe er på gang.

– Det har vært veldig mange innom og kjøpt kaffe, for så å gå ut og se på bilene. Men flere av turistene er ikke klar over innspillingen. De er mer opptatt av selve vegen enn bilene som kjører på den, sier hun.

Flere flotte biler

Med 15 minutters mellomrom stenges vegen, og det gjøres klart for nye opptak. Sjøl om bilene går fort, gjør ikke nødvendigvis opptakene det.

– Vi vet ikke hvor lenge vi blir værende her i dag. Det spørs hvor raskt regissøren får opptak han er fornøyd med. Det pleier ikke å gå raskt, forteller en av sikkerhetsvaktene fra BBC. Han holder armene rundt seg og hutrer i de lite sommervennlige ti varmegradene.

– Is this norwegian summer?, spør han i det Ferrarien suser forbi. Han får i det minste oppleve et snev av Italia. Turistene har begynt å våkne nå. Langs grøftekanten står de og nærmest fekter med selfiestengene. På parkeringsplassen står nok en oppsiktsvekkende doning. Med bilde av kona og seg sjøl i et hjerteformet klistermerke på panseret og plysjkledde seter vekker den ombygde Datsunen til Magnar såpass mye oppsikt at mannskapet fra BBC vender ryggen til både Porsche og Ferrari.

– Jeg er her hver eneste dag. Jeg hjelper og vegleder turister på frivillig basis. Det er veldig artig at andre biler enn min også får oppmerksomhet, forteller han.

Blir satt på kartet

Marita Solheim og Anete Langnes sitter på moloen et stykke unna. De har også tatt turen for å følge med på Top Gear-innspillingen.

– Vi er bortskjemt. Vi glemmer hvor fint det er her, men at BBC legger innspillingen hit, det er en skikkelig påminnelse, sier Langnes. Solheim synes det er artig at programmet setter Atlanterhavsvegen på kartet.

– Flere bilmerker har brukt området i reklame, og Børning-filmene brukte Atlanterhavsvegen i traileren til filmen. Det er stort, sier hun.

– Det er Norges fineste turistattraksjon, hvis du ser bort ifra Marmorormen, legger Lagnes til. Mer rekker hun ikke å si før innspillingen starter igjen.

– Nå kommer de, fram med mobilen! Innspillingen i Romsdal har så vidt begynt, og Top Gear skal fortsette på Atlanterhavsvegen torsdag, og så raser de videre til blant annet Molde lufthavn, Trollstigen, Vengedalen og Gjemnessundbrua. Etter å ha sett luksusbilene sno seg over Storseisundbrua utallige ganger, føles det ikke like spektakulært å sette seg inn i en Toyota Yaris og vende snuten heimover med 90 usle hestekrefter under panseret.