– Mens utroskapen i Bygg Consult gjøres uten å skjule den, skjer den mer gjennomgående i Omsorgsbygg. De tiltalte får leverandører til å påføre feil adresser, eller påfører dem sjøl uriktige prosjektnummer i henhold til hvilken eiendom de vil belaste den på, sa aktor Magne Nyborg i sin avslutningsprosedyre i Omsorgsbygg-rettssaka onsdag.

Rettsmaraton om Omsorgsbygg

Drev stort – manglet penger

Spesialetterforsker Ann Elisabeth Bøen fra Økokrim, som nylig vitnet i saka mot korrupsjonstiltalte Eirik Jensen, forsøkte i Romsdal tingrett å vise hvordan de tre skal ha handlet imot interessene til selskapene sine Bygg Consult Midt Norge Limited og Omsorgsbygg (OB).

Førstnevnte var opprettet som et såkalt NUF, et norskregistrert utenlandskregistrert foretak, som stiller vesentlig mindre krav til egenkapital og regnskap enn et alminnelig AS.

Bøen gikk gjennom en rekke poster som enten ikke var bokført selskapet, eller ført feil: I praksis hadde det ikke nok penger til å både drive med oppkjøp av de gamle, relativt dyre boligene, og å pusse dem opp, på en regnskapsmessig ryddig og lovlig måte.

Pusset opp andre eiendommer

I det alvorligste punktet i tiltalen mot daglig leder og styreleder, for grov økonomisk utroskap, er eiendommene Fjellskaret 1B, Østre Plassveg 10 og Margareta Dahls gate 50 sentrale.

Her mener politiet at mennene, etter å ha inngått en avtale om framtidig salg til kommunen, sørget for at OB dekket alle kostnadene ved kjøpet av eiendommene og oppussingen av dem, før de privat solgte dem til OB – som igjen solgte dem til Molde kommune. Dette medførte at OB ble påført en ekstra kostnad på 650.000 kroner, ifølge tiltalen.

Arbeid utført på Fridtjof Nansens gate 2 for 360.000 kroner, som ikke hadde med selskapet å gjøre, er også med i tiltalen.

For kvinnens del gjelder tiltalepunktet utført arbeid for 507.000 kroner på en eiendom hun eide i Kveldrovegen 11.

Alle eiendommene ble etter hvert solgt til Molde kommune.

Mistet oversikt

Da OB gikk konkurs, opplyste ledelsen at selskapet inngikk flere kontrakter som viste seg å være for lavt priset.

Bostyreren sa i sluttinnberetningen at selskapet har hatt et høgt tempo, med store inntekter og kostnader, og at ledelsen ikke har hatt god nok oversikt over økonomien i de ulike prosjektene.

Slet med å gå ut

Tidligere daglig leder fortalte i retten at ventetida før rettssaka har vært tung. Han har ikke vært i arbeid, og har fått oppfølging av hjelpeapparatet.

– Jeg har måttet lære meg å gå ut igjen – enkle ting som å gå på butikken. Jeg har vært mest opptatt av å greie hverdagene fram mot saka, sa 47-åringen, som sammen med styreleder ble pågrepet 4. mars 2014.

Kona, styremedlemmet i OB, har heller ikke vært i arbeid.

Jobbet i mannens firma

49-åringens forsvarer la fram flere dokument om hennes helse. Hun drev tidligere næringsvirksomhet i Bergen, men ble sjuk. I Fræna og Molde gikk hun inn som medeier i flere av mannens selskap, og jobbet en stund for Konsept Bo AS (som bygget 16 boliger i Nordbyen til Molde kommune, og gikk konkurs). Siden har hun mottatt arbeidsavklaringspenger.

Aktor mener imidlertid hun har hatt en aktiv rolle i driften av Omsorgsbygg. Leverandører har i retten også beskrevet henne som en de jevnlig forholdt seg til. Aktor viste spesielt til Kveldrovegen 11, som ble pusset opp med 507.00 kr ulovlig overført fra Bygg Consult.

– Hennes passivitet er påfallende når det er hennes eiendom som pusses opp. Det er hun som får beløpet fra Molde Eiendom på 1,5 millioner til oppussing inn på konto. Hvorfor etterspør hun ikke en eneste faktura? Hennes næringsbakgrunn fra Bergen tilsier at hun hadde kunnskap om slikt.

– Et forbrytersk forsett

At overføringer ikke var ført opp mot en mellomregningskonto er et tema som går igjen.

– Motivet har hele tida vært å skaffe seg, eller daværende kone, en uberettiget vinning, sa aktor og viste på nytt til en regning fra NCC for asfaltering ved privathuset i Linerlevegen 7.

– Jeg kan forstå at han ville slippe unna regningen på 81.000 kroner, men det er et forbrytersk forsett. Vi fant den ikke i regnskapet, men originalbilaget viser at det er brukt tipp-X på adressen for å belaste firmaet. Sjøl nekter han, men erkjenner at om noen ville tjent på det, må det være ham, påpekte statsadvokaten.

De tre tiltaltes advokater vil holde sine prosedyrer torsdag.