MOLDE: – Hadde jeg trodd at vi kunne miste pengene våre, hadde jeg mistet nattesøvnen, svarte den pensjonerte lederen for Molde Utleieboliger KF, Torstein Fuglseth, i retten.

Rettsmaraton om Omsorgsbygg

Da hadde aktor Magne Nyborg lagt fram bevis for at flere av boligene kommunen betalte ut penger for, faktisk ikke var kjøpt av Omsorgsbygg ennå.

– Har du noen tanker om at dere overførte 2,8 mill. kroner tre måneder før Omsorgsbygg faktisk kjøpte eiendommen i Østre Plass veg?

– Det har jeg ikke visst noe om. Intensjonsavtalen var det vi forholder oss til. Hvordan interne transaksjoner foregår, har vi ikke muligheter for å sette premisser for. Det har vi i hvert fall ikke gjort, svarte Fuglseth, og viste til at selger var ansvarlig for å sørge for at sikkerheten var på plass.

– Vi brukte advokat til dette, som med andre eiendomsoverdragelser, fortalte Fuglseth, og viste til at det ikke er uvanlig å utbetale en tredel i oppstartsmidler i store prosjekt.

Blandet privat - og bedriftsøkonomi

Banken var i tvil

En bedriftsrådgiver fra SpareBank 1 SMN forklarte hvordan banken under tvil ga trioen bak Omsorgsbygg en ny sjanse etter at de gikk konkurs med eiendomsselskapet Konsept Bo AS. Det sto bak 16 omstridte kommunale boenheter, fordelt på to bygg på Råkhaugen. Fylkesmannen gikk imot kommunens regulering, og prosjektet ble forsinket.

– Omsorgsbygg hadde et litt annet konsept, og de stilte private verdier som sikkerhet. Derfor tok vi sjansen – og vi fikk lånet innfridd, sa han.

– De ga oss det vi ville ha

Som leder av Molde Utleieboliger KF i ti år fikk Fuglseth et akutt behov for kommunale

boliger i fanget rundt 2005.

– Kommunestyret vedtok at de ville ta imot 60 flyktninger under forutsetning av at det ble skaffet boliger. I tillegg til de vanlige brukerne av kommunale boliger, skapte det et voldsomt press på oss. Vi hadde en åpen utlysning etter nøkkelferdige boliger, og Omsorgsbygg (OB) ga oss akkurat det, fortalte han, og viste til at de økte boligmassen med rundt 180 boliger, derav rundt 70 fra OB.

Trakk fram KOFA-avgjørelse

Fuglseth fastholdt i retten at samarbeidet med OB var bra:

– Ved at de fikk tak i sentrumsnære boliger, som de seksjonerte, slapp vi å sjøl anlegge større, kommunale boliger. Det ville skapt mer skepsis mot beboerne, og protest. Nå fikk vi fordelt dem rundt i byen på en god måte som hindrer ghettofisering, påpekte han.

– Jeg er stolt over hva vi fikk til. Løsningen på boligbehovet var en del av bildet som ga Molde IMDIs integreringspris i 2011. Det har jeg holdt foredrag om til 50 andre kommuner, fortsatte Fuglseth, som understreket at Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) ikke fant noe galt:

– Det var jo en del i mediene, og vi ble meldt inn av Kurt Oddekalv, som ville sette Molde kommune opp mot veggen.

Utelukket korrupsjon

Spesialetterforsker Øystein Bjørdal i Økoteamet i Nordmøre og Romsdal forklarte seg om hvordan de jobbet med saka fra Skatteetaten i juni 2013.

– Mulig korrupsjon ble et tema, som vi ble nødt til å etterforske. Men etter ei stund var det ikke hensiktsmessig å bruke mer ressurser på det. Samtidig skal jeg være ærlig på at vi ikke har gjennomgått absolutt alle eposter og beslag. Vi har måttet søke oss fram, og har sortert ut, forklarte han.

Retten skjermet kvinne

Daglig leder (47) og styremedlemmet (49), som tidligere var et par, har ikke erkjent straffskyld på noe punkt. Styreleder (59) har erklært seg delvis skyldig. Da kvinna skulle forklare seg i retten, ba forsvareren om lukka dører, og fikk det innvilget av dommer Oddne Hansen.

– Årsaka ønsker jeg ikke å kommentere, sier forsvarer Therese Agnete Theodorsen Hegdal til Romsdals Budstikke.