Det er bare én måned siden irakiske Aliaa, Rafed og barna flyttet til Åndalsnes. For fire av de fem var det den første 17. mai-oppelvelsen.

– Fin fest med mange mennesker og fin musikk, synes Aliaa.

Det finnes ikke en dag i året der det er mer folk ute i gatene enn på 17. mai. Gjennom vinteren kan nok stedet virke mindre enn det er. Flere av flyktningene lurte i løpet av dagen litt på om alle som var i gatene virkelig bor her. Denne irakiske familien har ikke bodd her lenger enn siden slutten av april, etter å ha bodd på mottak både i Hønefoss, Verdal og Kyrkseterøra før de landet her. For de eldste barna, Ahmed (10) og Leith (8) var den første opplevelsen av dagen dagen ekstra spesiell. De var to av fire innflyttere som var invitert av kultursjef og 17. mai-komité Øystein Valde til å fortelle litt om seg sjøl og hvordan det er å bo i Rauma.

– Vi var spent. Har aldri snakket foran så mange før, sier Ahmed etterpå. På scena fortalte de blant annet at de liker fotball og å bo på Åndalsnes.

Russekort slår an.

Som takk fikk de hver sin kinobillett.

– De prøvde å kjøpe is for disse i den vogna der, men det gikk ikke, smiler pappa Rafed. Heller ikke lillebror Leiths bunke med russekort ville nok vært gyldig valør. Men russekortsamlinga har slått an hos han.

– Kan vi få mange? Sier Leith til en forbipasserende russ. Han ønsker seg en såååå stor bunke, slik Lukas i klassen har. Til og med lillesøster Ayan (3) har skjønt at russekort er det store, og får sikret seg et eksemplar før familien rusler hjem etter timer med tog, samling i barnehagen, is og kaker.