Barn og unges mediebruk har endret seg svært mye de siste årene. De nye vanene gir muligheter, men også nye utfordringer. Det fikk Ida Marie Daugstad fra Tomrefjord oppleve forrige søndag.

– Vår 9 år gamle datter satt på dataen min og spilte Moviestarplanet. Jeg har tidligere lest meg opp på spillet, og konkludert med at det virker trygt. Vi har en avtale om at hun må sitte ved kjøkkenbordet når hun spiller, slik at vi kan ha oversikt. Forrige søndag flyttet hun seg plutselig bort i sofaen. Det virket som hun skjulte noe, så jeg tok dataen. Hun fikk helt panikk og ba meg holde for webkameraet, sier seksbarnsmoren til Romsdals Budstikke.

– Først så jeg ingenting, men så ble jeg oppmerksom på hva som hadde blitt skrevet i en chatsamtale. Plutselig kom en mann til syne på skjermen. Han satt og onanerte inn i kameraet. Jeg og mannen min ble helt lamslått, fortsetter hun.

Blottet seg

Daugstad ville undersøke nettsiden nærmere. Hun fant frem teip og papir, som hun festet over webkameraet, og ga seg ut for å være en 12 år gammel jente.

– Til tross for at jeg skrev hvor gammel jeg var, fortsatte mennene å skrive til meg. I løpet av en halvtime var det fire som blottet seg. Jeg ble til slutt så kvalm at jeg bare måtte legge fra meg dataen, sier hun.

– Politiet oppfattet ikke alvoret

Moviestarplanet er et online univers for barn mellom 8 og 15 år, hvor hver spiller er en tegneseriedukke som lager filmer. Dukken kan chatte med kjente og ukjente.

– Jeg gikk gjennom innboksen til datteren vår, og fant en samtale hvor en annen spiller hadde tipset om Mspnorge.com. Det var i samtalene på denne nettsiden, som også brukte navnet Moviestarplanet, at mennene blottet seg, sier Daugstad.

Hun tok skjermdumper av samtalene, og la ut bildene i et Facebook-innlegg for å advare andre foreldre. Reaksjonene lot ikke vente på seg.

– Jeg gikk ned til Vestnes lensmannskontor og fortalte hva som hadde skjedd, men følte ikke at de oppfattet alvoret. De sa de ikke kunne gjøre noe annet enn å loggføre at jeg hadde vært der. Jeg møtte liten forståelse, og gikk derfra ganske irritert.

Falsk side

Det var først da NRK tok kontakt med Daugstad et par dager senere, at det ble fortgang i saken. Journalistene varslet Kripos og Moviestarplanet, som ikke var klar over denne nettsiden.

– Vi fordømmer misbruken av Moviestarplanets navn i denne forferdelige saken, sa sikkerhetssjef Vernon i Moviestarplanet.

Torsdag samme uke ble NRK oppmerksom på at Moviestarplanet-navnet og alt innhold ble fjernet fra Mspnorge.com, som ble opprettet i april i år.

Journalistene kontaktet en adresse som var registrert på eieren av domenet. Fra en annen adresse fikk de dette til svar:

«Siden er en prototyp/demosiden som skal selges som en tilleggstjeneste til MSP, det var ikke meningene at det skulle være synlig for publikum, men på grunn av en kode-tabbe var den tilgjengelig i noe tid, og noen kan beklageligvis ha funnet den og brukt den, og vi er lei oss for det.».

– Gjør en god jobb

Kommunikasjonsrådgiver Axel Wilhelm Due i Kripos bekreftet overfor NRK at de undersøker om det kan være straffbare forhold i saken.

Han sa videre at politiet har en tett dialog med Moviestarplanet, da de vet at denne type sider tiltrekker seg voksne som ønsker kontakt med barn:

– Vi synes Moviestarplanet gjør en god jobb med å overvåke siden, og mener mange kan lære av dem.

Har blitt strengere

Etter at nettsiden ble stengt, har Daugstad fått mange klapp på skuldra for at hun delte bildene og satt fokus på problemet.

– Det er skremmende å se at voksne kan komme i kontakt med barn på denne måten. Det er viktig at foreldre følger med på hvilke nettsider barna deres besøker. Jeg har seks barn selv, og har hele tiden vært føre var. Likevel oppsto denne situasjonen.

Selv om nettsiden viste seg å ikke være tilknyttet Moviestarplanet, er Daugstad fortsatt skeptisk til spillet.

– De bør definitivt kutte ut chattefunksjonen. Jeg stoler ikke på at de har full kontroll over hva som blir skrevet her. Etter hendelsen har jeg blitt enda strengere. 9-åringen har veldig lyst til å spille, men får ikke lov helt ennå. Vi har forklart at det ikke er hennes feil, men at vi må bestemme hva vi skal gjøre videre. Vi vet jo ikke hva mennene som hun ramlet over kan ha fått av informasjon. Det skremmer oss.

Ida Marie Daugstad synes det er skremmende å se at voksne kan komme i kontakt med barn på denne måten. Foto: Privat
Daugstad utga seg for å være en 12 år gammel jente i chattesamtalen. – Til tross for at jeg gjentatte ganger skrev hvor gammel jeg var, fortsatte de å skrive til meg. Foto: Privat