Kjøttproduksjonen skal økes. Minst fem prosent. Det var ambisjonen da prosjektet «Økt sau- og storfekjøttproduksjon» startet i Møre og Romsdal for tre år siden.

Har økt her lokalt

– Målsettinga er oppfylt, og vel så det. Rundt 120 bønder har deltatt i prosjektet. Både produksjonen av sauekjøtt og storfekjøtt har økt her i fylket. Fortsatt er det underskudd på storfekjøtt på landsbasis, mens situasjonen for sauekjøtt er at det nå er nok tilgang på råvarer, forteller prosjektleder Mathilde Solli Eide til Romsdals Budstikke.

Hun er veterinær av yrke, bor i Eide og har ledet prosjektet gjennom de tre åra det har pågått.

Vekta har gått opp

Når det gjelder storfekjøtt, forklares økningen med at flere bønder satser på ammeku – altså å fôre opp kalver til ferdig slaktevekt. I tillegg er slaktevekta på storfe gått opp.

– Det har vært et mål å få flere bønder til å drive med ammekyr, sier prosjektlederen.

En okse har ofte ei slaktevekt på rundt 300 kilo. Økes slaktevekta med fem til sju prosent, snakker man om at oksen har blitt oppimot 20 kilo tyngre.

– Hva er forklaringen på at okser blir tyngre?

– Vekta har å gjøre med tilgangen på grovfôr. Fôres dyret intensivt, får det bedre kjøttfylde, uten at det slår ut i mer fett. For bonden betyr økt kjøttfylde på slaktet at han får bedre betalt, forklarer Mathilde Solli Eide.

Julemiddagen sikret

Interessen for spesialisert kjøttproduksjon er økende blant bøndene. Produksjonsøkningen av sauekjøtt og storfekjøtt kommer fra bønder både på Nordmøre, i Romsdal og på Sunnmøre.

– For få år siden var det knapphet på sauekjøtt før jul. Blir det nok pinnekjøtt til forbrukerne til jul i år?

– Ja, det skal være nok tilgang på sauekjøtt på landsbasis. De gode råvarene er iallfall her, sier Mathilde Solli Eide.

Prosjektet om å øke kjøttproduksjonen har vært et samarbeid mellom Nortura, Tine, TYR, Møe og Romsdal Sau og Geit, Bondelaget, Felleskjøpet Agri og Norsøk/Nibio.

Prosjektleder Mathilde Solli Eide kan vise til et svært vellykket prosjekt med å få økt produksjonen av sauekjøtt og storfekjøtt. Foto: Nortura