Hipp hipp hurra! for Jan Morten Dale (47). Han er nyvalgt leder i årets 17. mai-komité i Elnesvågen. Med seg på laget har han ordfører Tove Henøen, Ann Helen Rødal Dalheim fra Fræna Næringsforum, Nils Christian Harnes (KrF) og enhetsleder Rune Iversen. Dale er innvalgt som representant for frivilligheten, og ikke som «kommunemann».

Fest for hele kommunen

– Bakgrunnen er at kommunestyret behandlet en sak der det ble anbefalt å opprette en egen komité som skal ta seg av forarbeid og planlegging av alt det som foregår i Elnesvågen fra borgertoget og resten av nasjonaldagen. Det er jo en fest for hele kommunen, med stadig større oppslutning. Arrangementet har rett og slett blitt for stort for Haukås skolekrets, som tradisjonelt og på utmerket vis har hatt regien for borgertoget og alt det som skjer i og rundt Frænahallen, sier Jan Morten Dale.

17.mai-komitéen planlegger nå et størst mulig borgertog med rekordmange innslag fra idretts- og organisasjonslivet i Fræna. Litt etter Molde sin oppskrift. Jan Morten Dale understreker at alt det som skal foregå i Elnesvågen er et supplement til det som foregår på bygdene, men at det er meningen at det skal være en fest for hele kommunen i Elnesvågen. For den som vil. Hvilket ser ut til å bli stadig flere fra år til år. Fræna vokser, så gjør også 17. mai-feiringen i kommunesenteret.

Malmedal hovedtaler

– Det blir et mylder, både i toget og i Frænahallen. Vi gleder oss veldig til borgertoget og til folkefesten i Frænahallen, der det blir rikelig med både underholdning og servering. Vi skal også ha barnas taler, russepresidentens tale og hovedtaler for dagen blir bonde og Sp-politiker Trond Malmedal, som er kjent for å ha muntre replikker og glimt i øyet, sier Jan Morten Dale.

Han forteller at alle politikerne i PLØK er oppfordret til å gå i borgertoget. Og gruppelederne fra hvert parti skal være dommere, for å kåre de beste innslagene i toget.

Ordføreren gleder seg

Ordfører Tove Henøen (Sp) skjønner godt at Haukås-kretsen ikke lenger kunne ha hovedansvaret for hele kommunens 17. mai-fest.

– Både toget og folkefesten er blitt så stort i omfang at det er veldig fornuftig med en egen 17.mai-komité. Denne skal regien på alt som skjer fra borgertoget klokka 15.30 og resten av festdagen. Alle skolekretsene skal fortsatt ha ansvar for sine tradisjonelle folkefester på bygdene, så blir dette en samlende folkefest i Elnesvågen for alle som vil og har tid. Dette blir veldig bra, fastslår Fræna-ordføreren.