Det er bra å fjerne plast, dekk og flasker fra naturen. Og få penger til treningsleir i Barcelona.

Hustadbukta naturreservat har verdens nordligste sandstrand med sørlig sandtype. Søndag tok mange av spillerne og flere foreldre på G16-fotballaget til EOIL (Elnesvågen og omegn idrettslag) gule søppelposer i hanskekledde hender, klare for en skikkelig sjau.

Overraskende mye søppel

Området langs Hustadelva og Hustadbukta på Nerland ble ryddet for plast, rustent metall, treverk, flasker og dekk. Blant kanner og rundballeplast treffer vi spillerne Brian Olsen Øverli og Johan Erlend Groven, sistnevnte sønn av grunneierne. Brian sier han er overrasket over hvor mye søppel det er langs elva.

– Jeg trodde det skulle være mest ved sjøen, men det er mye ved elva også. Det er bra å hjelpe fylkeskommunen med dette, sier han.

Støttes av fylkesmannen

Grunneierne Ronny og Elin Gjeitnes Groven har store deler av naturreservatet på sin eiendom. Blant annet samarbeider de med fylkesmannen om beite av steinaldersau. De forteller at fylkesmannen sponser fotballaget med 7.000 kroner for innsatsen.

– Det er skremmende å se hvor mye søppel som samler seg. Rundballeplast, treverk, plastikk og fotballer i søkk og kav. Fotballene kommer trillende fra Hustad skole, sier de.

Holdningsendring

At søppelet er negativt for natur og dyreliv er Dennis Horrem, Erlend Flatmo og Simon Rødal enige om. Det er bra å fjerne det.

– Vi gjør dette for naturen. Men det er for å komme til Barcelona også. Vi skal dit på treningsleir i høst. Pengene herfra skal gå til det, sier de.

– Burde flere fotballag ha ryddeaksjoner?

– Ikke bare fotballag. Alle burde plukke mer søppel, mener Simon.

– Det er bra å plukke. Men folk bør også gjøre noe med holdningene sine så det blir mindre søppel, sier fotballfar Nils Christian Harnes.

Ser resultatet

Trener Benny Øverli og lagledere Janne Bjørsnøs og Lise K. Trondsen mener guttene har godt av å bidra på ryddeaksjonen.

– Ryddingen er like viktig som pengene de får for det. De ser resultatet. Vi er opptatt av å gjøre det til en sosial, fin aktivitet, og avslutter med grilling, sier Øverli.

– Vi ønsker å bevisstgjøre guttene. Vi har ryddet ved Tornes-banen og på skolen tidligere. Så forer vi dem med is etterpå, humrer Trondsen.

G16-gjengen har vært en stor, stabil gruppe på 25–30 gutter i ti år.

– De er aktive, og drar mye på cuper og kamper. Det koster. Vi tar gjerne på oss flere oppdrag, sier laglederne.