Etter at ordfører Kjell Neergaard (Ap) i Kristiansund gikk ut og sa at det skulle veldig mye til før han kunne gå inn for å bytte region til Trøndelag, fikk han massiv motstand både i Tidens Krav og i kommentarfeltene på Facebook-gruppa «Nordmøre til Trøndelag». Nå får ordføreren mer og mer støtte fra det politiske miljøet på Nordmøre. Fra før har både Aure-ordfører Ingunn Golmen (Sp) og Ap-veteran Asmund Kristoffersen støttet ordføreren, og i påska kom også varaordfører Ragnhild Helseth (V) og lederen for det største opposisjonspartiet, Berit Frey (Sp), på banen i Tidens Krav og helte kaldt vann i blodet på de ivrigste tilhengerne av å få Nordmøre til Trøndelag.

– Godt å se

– Jeg synes det er godt å se at ordføreren toner ned trøndersuget. Sp var med på å vedta en sondering eller utredning om hva flytting til Trøndelag ville bety for oss. Vi mente det var greit å vite hva vi sa nei til. Sp sa også at vi ville ha med oss hele Møre og Romsdal fylke hvis vi skulle flytte nordover. Vi påpekte nettopp faren for det vakuumet ordføreren snakker om og det faktum at overføringer til kulturhus kunne bli tilbaketrukket. Da måtte vi starte ny prosess med søking i nytt fylke, sier Berit Frey til Tidens Krav (krever innlogging).

Hun ramser opp flere saker i tillegg til kulturhuset som kan settes i fare med å bli en del av Trøndelag: høgskoletilbudet i Kristiansund, hurtigbåten og vegutbyggingen.

– Om vi på Nordmøre er misfornøyd med fylkeskommunen sitt engasjement her i distriktet så må vi jobbe bedre opp imot dem som kan forbedre dette sier Berit Frey.

– Mange sterke ord

Kristiansunds varaordfører Ragnhild Helseth (V) mener fokuset bør være på hvordan kommunene i Møre og Romsdal kan samarbeide. Hun liker dårlig tonen i debatten den siste måneden.

– Særlig etter oppslaget i Tidens Krav 7. april har det vært brukt mange sterke ord om ordfører Kjell Neergaards beskrivelse av de utfordringer vi står ovenfor, som en av de fem kommunene som utreder muligheten for å bli en del av Trøndelag. Ordførers ansvar er å formidle situasjonsbildet i prosessen overfor våre innbyggere. Om beskrivelsen ikke passer inn i ønskebildet til de mest ivrige tilhengerne av trøndelagssporet, kan ikke det forhindre en ansvarlig politiker som vår ordfører i å gi tilkjenne hvilke utfordringer vi står overfor hva gjelder de aktuelle kommunene, for Nordmøre som region og for Kristiansund spesielt, sier Ragnhild Helseth i intervjuet med Tidens Krav (krever innlogging).

Hun har også merket seg omdømmet byen har fått.

– Når jeg er på reise registrerer jeg at mange har lest og skapt seg et bilde av Kristiansund som ikke er til vår fordel, sier varaordføreren.

Vil til Trøndelag

Tidens Krav har vært en pådriver for at Nordmøre skal bli en del av Trøndelag.

Avisa skriver på lederplass i dag at man uansett ikke vil se et samlet Nordmøre med 11 kommuner i framtida. Ingen på Nordmøre har såvidt TK bekjent kjempet for at Eide/Fræna skal være en del av Nordmøre, og både Rindal og Halsa ryker til Trøndelag uansett. Avisa advarer politikerne mot å være forutinntatt før de har forhandlet med Trøndelag.