For første gang i Vinmonopolets 95 år lange historie er det i år åpent på påskeaften. Bakgrunnen er forhandlinger mellom ledelsen i Vinmonopolet og fagforeningene i fjor høst, etter at Stortinget i 2014 fikk flertall for å holde åpent på valgdager og «høgtidsaftener».

– Nyttårsaften var første gang vi hadde åpent på en dag som typisk har vært stengt. Da fikk vi veldig god respons, som forventet, sier Arild Ånesbug, butikkleder ved Vinmonopolet i Molde.

Jevnere handel

Når Vinmonopolet nå skal holde åpent på påskeaften, blir det med samme åpningstider som en vanlig lørdag, 10–15.

– Jeg regner med at det blir handel som en vanlig lørdag. Jeg tror mange er heime i byen i påska, og vil benytte seg av muligheten, sier Ånesbug.

Han merker på trafikken dagene før påske, at det går litt roligere for seg enn tidligere.

– Trafikken tok seg opp før helga, og de tre siste dagene før påska er det jo alltid stor handel, men det har vært litt mindre rush i år, og det tror jeg skyldes at flere vet at de kan bruke lørdagen også, sier butikksjefen.

Naturlig å holde åpent

– Jeg tror ikke vi kommer til å selge så mye mer i år, sjøl om vi har en ekstra åpningsdag, jeg tror bare salget fordeles litt mer utover, sier Ånesbug tidlig onsdag. Han regner med god trafikk den siste dagen før påskeferien starter for de fleste. Også onsdag er det «lørdagsåpent», som betyr at butikken stenger klokka 15.00.

Noen vil kunne være skeptiske eller kritiske til at Vinmonopolet åpner en dag midt i høgtida. Ånesbug tror ikke det er noe problem.

– Alle de andre servicenæringene holder åpent lørdag, så jeg synes det er naturlig at vi også tilbyr kundene mulighet til å handle det de ønsker, sier Ånesbug.