Gassco er heleid av den norske stat og driver hele gassinfrastrukturen på norsk sokkel, med prosesseringsanlegg, rørledninger til utlandet og mottaksterminaler i Storbritannia, Frankrike, Belgia og Tyskland. Gassco har 350 ansatte. Hovedkontoret ligger på Bygnes på Karmøy.

Nøytral operatør

Gassco er fra før operatør for gassprosesseringsanleggene på Kårstø utenfor Haugesund og Kollsnes utenfor Bergen, hvor Statoil er teknisk tjenesteyter begge stedene. Gassco har helt siden starten i 2006 vært operatør for Langeled-røret fra Nyhamna til Easington i England.

– Hva er bakgrunnen for at Gassco nå blir operatør på Nyhamna, administrerende direktør Frode Leversund?

– Da Ormen Lange ble utbygd og Nyhamna etablert, var det en del av tillatelsen at en må ha inn en nøytral operatør som sikrer at eierskapene blir behandlet likt, dersom det kommer inn tredjepartsgass. Det gjør det når gassen fra Aasta Hansteen-feltet kommer til Nyhamna. Den nøytrale operatøren er Gassco. Det samme har skjedd både på Kårstø og Kollsnes, sier Leversund.

– En naturlig utvikling

– At Gassco kommer inn som operatør på Nyhamna, er en helt naturlig utvikling. Det har vært kjent helt fra Nyhamna ble etablert, sier Frode Leversund.

– Hvilken rolle vil Shell ha etter at Gassco tar over som operatør?

– For alle praktiske formål vil Shell drifte og vedlikeholde anlegget i det daglige. Det er tre forhold når Gassco kommer inn som operatør. I bunnen ligger daglig drift og vedlikehold, som i dag. Shell vil ha sine ansatte der som nå. Når det gjelder å ivareta partnerskapet Nyhamna får, bestående av 12 selskap, vil vi som operatør være ansvarlig for det. Det vil si at vi som driftsansvarlig utarbeider arbeidsprogram – og så får vi et godkjent budsjett for det. Det er det Gassco som operatør som gjør. Vi er ansvarlig overfor partnerskapet. Så utfører Shell daglig drift og vedlikehold i henhold til budsjettet, forklarer han.

– Det andre er en videre utvikling av Nyhamna som gassknutepunkt. Det er vårt ansvar som arkitekt å sørge for at Nyhamna får en utvikling i henhold til de volumene den skal ta imot. Fra 1. mai blir Gassco også operatør for Polarled-røret, som vil transportere gass fra Aasta Hansteeen til Nyhamna, og som dermed vil åpne opp en ny gassprovins i Norskehavet. Vi er ansvarlig for den utviklinga. Det tredje som er viktig, er at det som går på myndighetskontakt går via Gassco som operatør. Det vil si kontakten med Olje- og energidepartementet, Petroleumstilsynet og lignende. Der blir det en endring fra i dag, sier Frode Leversund.

Daglig drift

Han framholder at det for driftsoperatøren som sitter i kontrollrommet på Nyhamna, eller mekanikeren som er ute og skrur på anlegget, for alle praktiske formål ikke vil være noen forskjell.

– Vil Gassco ha egne ansatte på Nyhamna?

– Nei, vi vil ikke ha egne ansatte der. Det har vi heller ikke på Kollsnes eller Kårstø. Vi vil ha et lite team på 4–5 ansatte som følger opp Nyhamna via en møtestruktur, og er der regelmessig. De vil ivareta et! «påse»-ansvar! ved at de er der regelmessig, sier Frode Leversund.

– Er det Gassco eller Shell som vil bestemme hvilken bemanning Nyhamna skal ha?

– Det er Shell som har ansvaret for at Nyhamna hele tiden har en bemanning som er tilstrekkelig for å drive anlegget, sikkert, pålitelig og effektivt. Vi vil som operatør ha et «påse»- ansvar, sier Frode Leversund.

I Gassco får anleggsansvarlig Bjarne Aarset, som for øvrig er fra Ørsta, ansvaret for Nyhamna.

Gasscos hovedkontor på Bygnes på Karmøy. Foto: Gassco