I april i fjor kjempet Molde HK Elite sitt damelag om å berge plassen i eliteserien. For håndballinteresserte romsdalinger var serieinnspurten som en berg-og-dal-bane. Først jublet alle etter en dramatisk seier mot Nordstrand i siste serierunde. Så endte det på verst tenkelige vis i kvalifiseringskampene mot Gjerpen. Molde tapte, og lagets storspiller Anniken Obaidli ble kjørt til sjukehuset med alvorlig skade. Jeg snakket med mange som trodde at dette var den foreløpige slutten for elitesatsing på håndball i Molde. Heldigvis var det etter hvert mange som ville det annerledes.

Lørdag kan Molde HK Elite feire opprykket sammen med tilskuere og støttespillere i Idrettens Hus. Noen vil alltid hevde at et nedrykk kan være sunt. Historien har flere gode eksempler på dette. Noen vil for eksempel hevde at MFK ikke hadde vondt av et år i Adeccoligaen for ti år siden. Det snakkes mindre om de andre eksemplene. Om klubbene som får økonomiske problem, nedrykk som etterfølges av nye nedrykk. Satsinger som til slutt må legges i en skuff uten noen form for evaluering eller framtidstro. Ildsjelene i Molde HK Elite ville det annerledes.

Da Molde HK Elite rykket opp første gang, våren 2015, skrev jeg i en kommentarartikkel at dette var et viktig opprykk for idretten i Romsdal. Siden den gang har Molde HK Elite hatt fire ulike hovedtrenere. Fra utsida har det til tider framstått som kaotisk. Svenske Magnus Johansson har sammen med klubbledelsen nå lykkes med å skape ro. Treneren har bygget opp et slagkraftig lag med sterk vinnervilje. Samtidig har klubben tatt steg sammen med nye og gamle støttespillere. Samarbeidet med Kjell Inge Røkke har fått de største overskriftene. Samtidig har klubben landet flere viktige avtaler som gjør at de nå har en økonomi i bunn som gjør at de kan sette seg nye mål. Håndball er en breddeidrett. Et lokalt toppserielag gir motivasjon, inspirasjon og kompetanse. Lokale forbilder er viktig. Ikke bare for Molde, men også for klubbene rundt.

Opprykket kommer på et svært gunstig tidspunkt. Det er stor interesse i Norge for håndball. Molde HK Elite skal endelig få en heimearena som er en toppserieklubb verdig. Overlegne Larvik vil fortsatt være et topplag, men denne sesongen har vist at også de kan slås. Dette kan skape en liga der flere lag har ambisjoner. Vi tror Molde HK Elite kan tjene på dette. Det kommer til å bli en spennende sesong for et ung, etter hvert vinnervant, lag i utfordrerposisjon. Det gir mer attraktive kamper og større interesse. Vi gratulerer klubben med opprykk og ønsker lykke til.

God helg!