Kristiansund og fire andre kommuner på Nordmøre har bedt om å få vurdert om de kan bli en del av regionen Trøndelag. Resten av Nordmøre ønsker å fortsette i Møre og Romsdal, og denne splittelsen bekymrer ordfører Kjell Neergaard (Ap) i Kristiansund.

Har ikke konkludert, men...

I et intervju med Tidens Krav sier Neergaard at han ikke har konkludert før utredningene er ferdig, men han frykter konsekvensene av et splittet Nordmøre.

– Det skal mye til for at jeg anbefaler å skifte region uten et samlet Nordmøre. Da må utredningene vise at dette er fordel for oss i forhold til framtidig utvikling og for vår rolle som regionsenter på Nordmøre. Vi er virkelig nok fragmentert fra før. Situasjonen nå er at våre kanskje viktigste samarbeidspartnere ikke er med i prosessen med sonderinger. Konsekvensene av et splittet Nordmøre er det viktigste å få et best mulig svar på i utredningen, sier Neergaard til TK.

Mister ungdom

Han viser blant annet til Averøy som ikke vil være med på lasset til Trøndelag. Ungdom i Averøy tar videregående opplæring i Kristiansund, og ordføreren er bekymret for de videregående skolene i byen hvis de mister ungdom fra kommunene som ikke blir med til Trøndelag.

Neergaard peker på mange områder som det kan knyttes stor usikkerhet til i en regionendring.

– Vil vi få med oss investeringer i kommende store løft for byutvikling over til Trøndelag? Hva med fergepakken som er utrolig viktig spesielt for Aure og Smøla? Hva med Todalsfjordprosjektet som er viktig for Surnadal og Sunndal, og som er høyt prioritert i Møre og Romsdal? spør Kjell Neergaard i intervjuet med Tidens Krav. Han er også usikker på hva som skjer med viktige kulturinstitusjoner som operaen og Nordmøre museum.

Skal utredes

Et arbeidsutvalg i Trøndelag har sagt ja til å utrede om en del av nordmøringene skal få bli en del av Trøndelag-regionen.

Neergaard er opptatt av at denne prosessen går raskt og at den gir ytterligere informasjon i prosessen. Tidsaspektet blir viktig.

– Ved en eventuell overgang får man gjennom regjeringas rammebetingelser et vakuum fra våren 2018 til 2020. Hvem tar ansvaret for oss i den perioden? spør Neergaard.

Stor nok region?

Møre og Romsdal har ikke ønsket å bli en del av verken Vestlandet eller Trøndelag, og spesielt i Nord-Trøndelag har det vært motstand mot å innlemme flere i et samlet Trøndelag. Regjeringen har sagt at Møre og Romsdal er sterkt nok til å være en egen region. Spørsmålet er om regionen er sterk nok dersom 40.000 nordmøringer flyttes til Trøndelag. I så fall må eventuelt hele Møre og Romsdal inn i Trøndelag, noe ingen av fylkene har ønsket.