MOLDE: Helsepartiet er bare noen uker gammelt i Møre og Romsdal. Med Geir Nordli fra Kristiansund som fylkesleder og førstekandidat, stiller partiet liste ved høstens stortingsvalg.

Utestengt på livstid

Geir Nordli var en av de to Frp-politikerne i Kristiansund som i vinter ble utestengt fra Fremskrittspartiet på livstid.

– Jeg var lokalpolitiker i Kristiansund, og kjempet for å bevare sjukehuset Før jul i fjor fikk jeg brev fra fylkesleder Frank Sve i Frp som ba meg slutte å snakke om sjukehussaka. Hvis ikke, måtte jeg betrakte meg som utmeldt av Frp, skrev Sve. Dråpen som førte til eksklusjonen av meg og kollega Holten, var et leserinnlegg i Tidens Krav der vi brukte ordet «knuse» om Møre og Romsdal fylke. Frp ønsket nok ikke å ha to løse kanoner på dekk i valgkampen, og ekskluderte oss, forteller Geir Nordli.

Onsdag fortalte Nordli om utestengelsen fra Frp og dannelsen av Helsepartiet i Møre og Romsdal på fagdagen til redaktørforeningen i fylket.

Over til Helsepartiet

– For tre måneder siden hadde jeg aldri hørt om Helsepartiet. Men da jeg ble ekskludert fra Frp, googlet jeg Helsepartiet og fant ut at der hørte jeg heime, forteller Geir Nordli.

– Hvilke saker stiller du og Helsepartiet til valg på?

– Vi vil ha fire sjukehus her i fylket. Sånn det er nå, risikerer to byer å miste sjukehuset sitt; Kristiansund og Molde. Jeg var valgt inn som lokalpolitiker i Kristiansund for å bevare sjukehuset. Da kunne jeg ikke selge sjela mi når Fremskrittspartiet ikke ville tolerere det, forklarer han.

– Er Helsepartiet et sjukehusparti?

– Ikke et sjukehusparti, men et helseparti. Vi vil kjempe for bedre krefttilbud til dem som rammes av prostatakreft, brystkreft, bedre rusbehandling og psykiatri. På disse områdene kan du kalle oss et protestparti, sier Nordli.

– Hvor står Helsepartiet i andre politiske saker?

– Vi skal ikke være et parti som sier bastant ja eller nei til vanskelige spørsmål. Er ei sak vanskelig, overlater vi avgjørelsen til velgerne. Er vi litt smart, plukker vi det beste fra alle de andre partiene, sier Geir Nordli.

Sint mann på Stortinget

Toppkandidaten for Helsepartiet ble onsdag utfordret på forholdet til Nordmørslista.

– Vi som forlot Frp, var ønsket av Nordmørslista. Men Nordmørslista vil på Stortinget for å protestere. Jeg synes vi på Nordmøre har protestert nok. Å velge en mann inn på Stortinget for å gå rundt der og være sint, slik Steinar Wiig Sørvik har planer om, har jeg ikke trua på, sier Nordli.

Vekk fra fogderikrangel

Nordli ber Romsdals Budstikke formidle at Helsepartiet skal arbeide for bedre helsetilbud til folk i hele fylket.

– Vi må droppe fogderikrangelen. Den er bare ødeleggende. Kristiansund og Molde burde finne sammen og samarbeide på områder der byene har felles interesser, sier han.

Når temaet blir Nordmøre til Trøndelag, svarer Geir Nordli slik:

– Jeg er verken for eller imot Trøndelag. Bystyret i Kristiansund har bedt om å få sondert terrenget. Personlig mener jeg at Nordmøre og Kristiansund bør stå opp for seg sjøl, uavhengig av hvilken region vi tilhører.

Geir Nordli varsler at velgerne i hele fylket vil høre mer fra ham og Helsepartiet fram mot valget.

– Vi har planer om å ha seminar og folkemøter rundt om i fylket, og spre det glade budskapet om Helsepartiet, sier Nordli.