MOLDE: Lørdag går Dynafit Romsdal Rando av stabelen i Isfjorden. Kraftanstrengelsen går fra over de 3 fjella Galtåtind (1124moh), Søre Klauva (1348moh) og til slutt Kirketaket (1439moh). Det blir 2500 høgdemeter fra start til mål.

– De tre toppene i Isfjorden er av de fineste i området med fantastisk utsikt, og løypa legges litt utenom det som vanligvis blir gått, sier initiativtaker Ola Hovdenak i Romsdal Randoneeklubb, som arrangerte testutgave av rennet i 2014.

I fjor gjorde dårlig vær at traseen måtte legges om. I år blir det forhåpentligvis full lengde.

Stjernespekket startfelt

Det blir fullt av sterke løpere fra inn- og utland. Fjorårsvinner Lars Erik Skjervheim kommer rett fra helgas NM med gull i bagasjen. Håkon Klerud Johanssen fra Molde tok bronse foran Jøran Grøvdal (veterangull) fra Isfjorden. Begge skal stille til start lørdag.

Men den største favoritten blir spanske Kilian Jornet, som bor i Måndalen. Han tok for noen uker siden sitt femte strake gull i randonee-VMs motbakkekonkurranse. Hans samboer Emelie Forsberg tok to sølv og en bronse i samme VM i Italia. I helgas Stryn Rando delte hun førsteplassen med Ida Nilsson, også fra Sverige. Beste norske, Malene Haukøy på tredjeplass, kommer sammen med de svenske jentene til Isfjorden lørdag.

Eidsvågingen og juniorløper Sondre Svensli sto over helgas NM på grunn av sjukdom, men håper å være frisk til lørdag.

– Startfeltet er sterk, med flere av verdens beste. Og så har vi mange meget gode lokale løpere, det er artig, sier Ola Hovdenak.

Mandag formiddag var det drøyt 40 påmeldte på papiret, og han regner med i alle fall en dobling til helga. Mellom 80 og 100 løpere er forventet.

Ny klasse og hovedsponsor

– Mange ser an været litt, men det ser ut til å bli bra. Så nå kan flere lokale melde seg på også, sier Hovdenak.

Nytt av året er en ny klasse for mosjonister, uten tidtaking.

– Det er jo prestisje bare å gjennomføre. Og så er det jo stas å få gå samme løypa de aller beste. I mosjonsklassen må man ikke ha lett konkurranseutstyr for å delta.

Det blir uttrekkspremier og 20.000 kroner i premiepenger. Det lar seg gjøre ettersom arrangementet har fått hovedsponsor i vinter.

– Dynafit går inn og støtter oss betydelig økonomisk, og har skrevet en treårsavtale. Det sikrer oss økonomisk stabilitet og mulighet til å utvikle arrangementet. Det er også et signal om at de ser potensialet her, sier Ola Hovdenak.

Vil ha norgesmesterskap

Han håper en del av utviklinga er å få konkurransen tellende som Norgesmesterskap.

– Det er et tema, vi har dialog med skiforbundet om det. Hvis vi får til det neste år så blir det Romsdals største skiarrangement neste vinter, sier Hovdenak.

For å få mer folk til Isfjorden lørdag blir det sammen med medarrangør Isfjorden IL arrangert en ny variant av Isfjorden Rundt, som ble avlyst på grunn av manglende snø for to uker side.

– Det blir motbakkelangrenn fra skytebanen opp til Husnebbu, som et spennende alternativ. Og så er vi glade for «Barnas Romsdalsvinter» i samarbeid med Romsdalsvinter, sier Hovdenak.

Afterski og premieutdeling blir på Grand Hotell på kvelden, hvor det er skiforedrag hele helga, og konsert med Comet Kid lørdagskvelden.

Fjorårets vinner, Lars Erik Skjervheim fra Voss kommer også i år. Han vant med nesten 20 minutt foran andremann i 2015 da det var full lengde på løypa. Foto: Daniel Kvalvik
Eivind Haugen (fremst) og Anders Helø på Galtåtind i 2015. I år er det egen mosjonsklasse uten tidtaking. Foto: Daniel Kvalvik
Med start og målgang ved skytebanen i Isfjorden, blir det 2500 høgdemeter stiging når man følger løypa til Ola Hovdenak. Romsdal Randoneeklubb arrangerer sammen med Isfjorden IL. Foto: Romsdal Randoneeklubb