Torsdag skal Ap-politikere på Sunnmøre møtes for å planlegge hvordan de skal få flest mulig sunnmøringer inn i sentrale posisjoner i Møre og Romsdal Ap.

Det er Sunnmørsposten (krever innlogging) som skriver dette.

Bekrefter møtet

De lokale Ap-politikerne kaller forsamlingen «Sunnmøre politiske forum». Det bekrefter lederen i Ålesund Ap, Svein-Rune Johannessen, overfor Sunnmørsposten. Han sier at møtet torsdag er et uformelt møte.

Avisa har snakket også med sentrale kilder i partiet som anonymt forteller om en svært uheldig maktkamp i fylkespartiet.

– Dette er regiondebatt, gammel sjukehusstrid og en maktkamp mellom et svekket Kristiansund Arbeiderparti og et Ålesund Ap som krever stadig større innflytelse etter suksessen under lokalvalget i fjor. Dette sammen med en valgkomité som ikke gjør jobben sin, og en fylkesleder mange vil skifte ut, gjør at vi står i denne situasjonen, er beskrivelsen han kommer med anonymt.

Vraket Ålesund-ordføreren

Det som kan ha fått begeret til å renne over på Sunnmøre er at Ålesund-ordfører Eva Vinje Aurdal ikke ble valgt til å representere Møre og Romsdal på landsmøtet i Arbeiderpartiet. Både fylkesleder Per Vidar Kjølmoen og fylkessekretær Egil T. Ekhagen forsvarte valget av dem som skal til landsmøtet.

Også valget av nytt styre i fylkespartiet skaper strid. Lederen i Ålesund Ap kritiserer valgkomiteens leder, Kirsten Skaret fra Kristiansund.

– Hun har ikke gjort jobben sin. Komiteen ble satt ned på årsmøtet i mars i fjor. Så opplever vi at de har sitt første møte 16 dager før årsmøtet. Her har ikke lederen gjort jobben sin i form av å ta initiativ til møter langt tidligere, sier Svein-Rune Johannessen.

– Fornuftig geografisk fordeling

– Johannessen må få mene det han vil. Jeg var ikke til stede på det møtet og vil ikke uttale meg om det som skjedde der. Vi har en god arbeidsmetode i Arbeiderpartiet om at vi har en fornuftig geografisk fordeling av tillitsvervene, sier Skaret til Sunnmørsposten.

Skaret var sjukmeldt og kunne ikke være med på valgkomiteens møte. Hun har nå sendt brev til samtlige lokallag der hun oppfordrer folk til å stå sammen.

Byttet ut nordmøringer

Lite tyder på at det skulle skje. Ettersom hun ikke deltok i valgkomiteens møte, fikk sunnmøringene flertall. Det benyttet de ifølge Sunnmørsposten til å bytte ut tre foreslåtte nordmøringer med tre sunnmøringer.

Møre og Romsdal Arbeiderparti har sitt fylkesårsmøte på Quality Hotel Alexandra i Molde til helga.