En stor luksussedan fra koreanske Kia hadde neppe stått høyt oppe på ønskelista om det var for 10-15 år siden. Den gang var ikke Kia akkurat ettertraktet her på berget. Men mye har skjedd siden da. Ekstremt mye i tilfellet Kia. Det er nyheten Optima plug-in hybrid et utmerket eksempel på. For litt over 400.000 kroner tror vi det er svært vanskelig å oppdrive mer bil for pengene i dagens norske bilmarked.

Nesten ikke avgift

– Avgiftssystemet er mye av forklaringen. Det er klart at en engangsavgift på bare 2500 kroner gjør susen for prislappen. Vi tror det kommer til å bli stort trøkk rundt denne modellen, spesielt når stasjonsvogna lanseres om et par måneder. Jeg har allerede bestilt seks biler uten at vi har kunder på disse. Fordi det er helt åpenbart at de kommer til å bli solgt i høyt tempo, sier Stian Eikrem Storsveen hos Bertel O. Steen Molde i Årødalen.

Det er en enorm forskjell på engangsavgiften for plug-in hybrid kontra diesel. Kjøper du diesel bidrar du med 115.000 kroner mer til statskassa.

En revolusjon

– De siste tre årene har vi vært vitne til en revolusjon i det norske bilmarkedet. Vi har hittil solgt kun elbil, hybrid eller ladehybrid for Kia sin del. For Mercedes er 70 prosent av alle nybilsalg ladehybrid eller elbil, sier salgssjef Geir Gribbestad.

Kia Optima hybrid er et meget hyggelig bekjentskap. Man får følelsen av å kjøre noe som «burde» kostet mer. En flott kjøremaskin som i teorien kan kjøre de første 50 kilometer uten forbruk av bensin.

Utslippsfritt i byen

– De som kjører mye småkjøring og bykjøring kan i teorien for det meste greie seg med elektrisk og utslippsfri kjøring, sier Stian Storsveen.

Optima leveres med en toliters bensinmotor kombinert med en elektrisk motor på 67 hestekrefter. Kombinert ytelse ligger på pene 205 hk. Dette er en kraftkombinasjon som kler denne bilen utmerket, og som det norske avgiftssystemet gjør knefall for. Vi kjørte bilen med ganske utladet batteri, og kom da ut med et forbruk på 0,5 liter per mil. Hyggelig nok for en så stor, kjapp og luksuriøs bil med automatgir og full pakke.

Kia Optima leveres så og si fullstappet av utstyr. Her er det kun tillegg for panorama soltak, skinninteriør med ventilerte seter og teknikkpakke med avansert ryggekamera og blindsonevarsler. Inklusiv alt dette utstyret kommer ei stasjonsvogn på knappe 450.000 kroner levert Molde.

Denne bilen gir mye komfort og kjøreglede. Optima har presise og småsportslige kjøreegenskaper. Godt lyddempet og strålende sittekomfort. En bil man mer enn gjerne kjører Europa rundt med.

Stian Eikrem Storsveen har allerede bestilt inn seks stasjonsvogner av typen Kia Optima plug-in hybrid. En på alle måter trivelig bil! Foto: Eirik Heen