AUKRA: Det går fram av Ptils rapport etter tilsynet, som ble foretatt 17.–20. januar.

– Vi førte tilsyn med Shells arbeid med å sikre etterlevelsen av regelverkets krav til elektriske anlegg ved anlegget. I tilsynet la vi vekt på selskapets barrierestyring og arbeid med eksplosjonsvern i elektriske anlegg, sier pressekontakt Øyvind Midttun i Ptil.

Flere avvik

Av rapporten går det fram at Ptil påviste flere avvik. Tilsynet påviste avvik knyttet til:

- Tekniske forhold i elektriske anlegg.

- Arbeid i og drift av elektriske anlegg.

- Nødbelysning.

- Eksplosjonsverndokument.

- Avviksbehandling.

– Hvor alvorlige er avvikene som er påvist, Øyvind Midttun?

– Først av alt er det viktig å understreke at hovedinntrykket vårt fra dette tilsynet var at Norske Shells arbeid med elektriske anlegg var positivt. Selskapet virket å ha oppmerksomhet rettet mot sikkert arbeid og drift av elektriske anlegg i den daglige driften. Likevel identifiserte vi flere avvik under dette tilsynet, både med hensyn til tekniske forhold og systemer. Det er vanskelig å plassere disse avvikene inn på noen skala for alvorlighetsgrad, men et avvik er et brudd på regelverket. Avvik som blir identifisert gjennom tilsyn, skal rettes opp, og vi har bedt selskapet redegjøre for hvordan avvikene blir håndtert.

– Er avvikene av en slik art at de vil være til fare for personell på Nyhamna?

– Jeg ønsker ikke å spekulere i konsekvenser, bare konstatere at det her er observert forhold som ikke var i henhold til kravene i regelverket. Dette må operatørselskapet ordne opp i.

– Hvor vanlig er det at det blir påvist avvik ved Ptils tilsyn av landanlegg?

– Vi gjennomfører en rekke tilsynsaktiviteter hvert år, og det er ikke uvanlig at vi finner avvik fra kravene i regelverket, verken offshore eller på landanleggene. Vi konsentrerer innsatsen vår om de områdene der vi anser risikoen for å være høy – det vil si leter der vi tror vi vil finne feil, sier Øyvind Midttun.

Forbedringspunkter

Under tilsynet le et også ble det påvist flere forbedringspunkter knyttet til varmekabelinstallasjoner, klassifisering og merking og Shells egen gransking av en tidligere hendelse

Shell fikk frist til 10. mars med å redegjøre for hvordan avvikene blir håndtert og hvordan forbedringspunktene blir vurdert. Kommunikasjonssjef Kitty Eide i Shell henviser til Ptil for innsyn i Shells tilsvar.

Kontrollrommet

Ptil førte 14.–16. november i fjor tilsyn med alarmbelastning og arbeidsforhold i det sentrale kontrollrommet på Nyhamna-anlegget.

Hensikten med tilsynet var å undersøke om alarmsystemene gir kontrollromsoperatørene den nødvendige støtte i håndteringa av prosessanlegget i ulike driftssituasjoner. Videre ble det ført tilsyn med Shells kart- legging og oppfølging av de fysiske arbeidsmiljøforholdene i kontrollrommet, Tilsynet omfattet også en vurdering av opplæring, trening og arbeidsbelastning for kontrollroms operatørene.

Det ble ikke påvist noen avvik i tilsynet. Det ble imidlertid påvist forbedringspunkter med hensyn til:

- Kvalitetskontroll av enkelte styrende dokumenter.

- Simulatortrening.

- Persontrafikk i sentralt kontrollrom.

- Lydnivå på alarmer.

- Alarmbelastning.

- Oppfølging av anbefalinger i HF-studier.

Øyvind Midttun i Petroleumstilsynet. Foto: Petroleumstilsynet