– Det er alltid usikkerheter forbundet med estimering av antall dyr i et område. Men to dager med observasjoner, vurdering av beitepress og sportegn kom jeg fram til at det sannsynligvis var 10–12 rådyr og en eller to hjorter innenfor gjerdet.

Det skriver forsker Sigbjørn Stokke ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) til Romsdals Budstikke. Observasjonene ble gjort i oktober.

Bedt om vurdering

– Når jeg ankom Nyhamna i oktober 2016, ble jeg forbauset da jeg ikke fant så mange dyr som forventet. Det var mye mindre beitetrykk en tidligere registrert, noe som også indikerte at det ikke var så mange dyr som antatt.

Godt beitetilbud

– Dessuten var beitetilbudet vesentlig mye bedre enn tidligere år, gjenveksten av løvtrær på det store massedeponiet var betydelig. Dyra så ut til å være i normalt godt hold for årstida, forteller Stokke.

Det var nærliggende å tenke at en del dyr hadde krepert som følge av ressursmangel, men ingen hadde sett noen døde dyr. Etter hvert viste det seg imidlertid at aktiviteter ved selve anlegget kunne gi en mulig og rimelig forklaring til det uventa lave dyreantallet.

Fluktmuligheter

I forbindelse med det pågående prosjektarbeidet har det også vært fluktmuligheter. Under arbeidet som har pågått i 2015 og 2016, var gjerdet periodevis tatt ned på tre lokaliteter. Det var erstattet av et midlertidig stengsel som delvis hadde manglende overlapp og stedvis dårlig tetting mot bakkenivået.

– Rådyr kunne med letthet krype under. I tillegg var en del porter tidvis åpne for trafikk inn og ut av anleggsmaskiner slik at dyr kunne smette ut. Dyra beveger seg ofte langs gjerdet og vil således raskt lokalisere disse smutthullene.

Lider ingen nød

Forskeren ved NINA mener derfor at det trolig har foregått en netto utflukt av dyr fra anlegget til utsida av gjerdet. Dette vil i så fall forklare at det er mindre dyr enn antatt innenfor.

– For øyeblikket ser det derfor ut til at dyra som er på innsida av gjerdet ikke lider noen umiddelbar nød. Men innen rimelig tid er det sjølsagt helt nødvendig å ta grep for å redusere bestanden mest mulig. Og helst ta ut alle dyra.

Jakta byr på utfordringer

På grunn av mange sensitive installasjoner, mye folk og stor eksplosjonsfare på Nyhamna, er ikke uttak av hjortedyr noen enkel affære. Jaktutøvelse innenfor gjerdet pålegges strenge sikkerhetsmessige krav som begrenser jakteffektiviteten i betydelig grad.

– Skudd løsnes kun mot dyr som står på grunn hvor det er sikkert kulefang, og skudd løsnes kun innenfor gitte sektorer slik at skuddretningen alltid vender bort fra anlegget. Og det må unngås at eventuelt skadde dyr springer inn i anleggsområdet hvor uheldige situasjoner kan oppstå

Stokke har siden 2008 gjennomført studier av hjorteviltet på Aukra. Uttak av hjortevilt på Nyhamna ble gjennomført i 2014 og 2015. Det ble felt 35 rådyr og to hjorter, noe som må sies å være rimelig bra, forholdene tatt i betraktning, sier Stokke.

Det er færre hjortedyr enn først antatt innenfor gjerdet på Nyhamna, sier forsker Sigbjørn Stokke ved NINA. Han har drevet studier av hjorteviltet i Aukra i snart ti år. Foto: Arnstein Staverløkk/NINA