– Nå har vi gjennom regionreformen fått aksept for at vi kan stå alene. Da er det bare opp til oss sjøl å komme fram til en indre enighet slik at vi faktisk klarer å gjennomføre det. Det betyr at vi må bygge opp igjen noen bruer, være rause med hverandre, forsøke å sette oss inn i hverandres tankegang. Det er lett – enten man bor på Sunnmøre, i Romsdal eller på Nordmøre å se sine egne behov ut fra der man er sjøl. Men jeg vil oppmode alle til å prøve å se verden litt ut fra naboens ståsted. Jeg tror det er helt nødvendig om vi skal få dette til, sier Gjerde.

– Venstre har fått æren – eller skylden – for regionreformen ...

– Det er en ære. For det lå jo an til at det tredje nivået skulle vekk. Regjeringspartiene Høyre og Frp er imot det tredje nivået – fylkeskommunen – og slik jeg ser det ville vi da risikert at lokaldemokratiet vårt ble svekket. Vi ønsker tvert imot å styrke lokaldemokratiet både på kommunalt og regionalt nivå, i stedet for at man sentraliserer enda flere oppgaver til Oslo. Derfor gjorde vi en avtale om at hvis vi skulle støtte regjeringspartienes budsjett så ønsket vi å opprettholde fylker eller regioner. Kompromisset ble at de kunne bli større. Resultatet er at vi styrker lokaldemokratiet – samtidig som vi flytter viktige arbeidsplasser hit. Det har vi sett starten på nå.

– Men blir ikke Møre og Romsdal litt lite i forhold til store naboer på alle kanter?

– Vi har analyser som viser at Møre og Romsdal er kraftig nok i seg sjøl både i forhold til folketall, nærings- og samfunnsmessig til å operere som egen region.

– Men fem kommuner på Nordmøre utreder nå om de skal gå til Trøndelag ...

– Ja, det er en utfordring – og de prosessene må vi la gå sin gang. Men jeg er forundret over trøndelagsfylkene. Vi hadde jo et møte med dem der de var tydelige på at de hadde evig nok med seg sjøl, men kunne vurdere å åpne for enkeltkommuner. Deretter har de jo bedrevet en flørting med Nordmøre, så vi får bare vente og se. Så registrerer jeg en splittelse om dette også på Nordmøre – mellom de som vil snakke med Trøndelag og de som ikke vil det.

– Så hvordan samle oss?

– Jeg fikk kritikk i Romsdals Budstikke fordi jeg sa vi måtte fordele litt offentlige arbeidsplasser. Hovedgrunnen til at jeg sa det var for å beholde Møre og Romsdal. Og ingen er mer tjent med det enn Molde og Romsdal. I fylket vårt, med så stor dominans av mannsdominert skipsindustri, er offentlige arbeidsplasser som kan virke utjevnende knallviktig. Hovedutfordringen vår er at de unge kvinnene ikke kommer hjem etter at de har reist ut for å utdanne seg. Så at vi har nok arbeidsplasser å tilby dem er essensielt. Og disse offentlige arbeidsplassene må finnes over hele fylket. Derfor må vi se hvor vi plasserer de arbeidsplassene som vil komme som følge av regionreformen.