– Shakespeare har fylt Hamlet med intense følelser! Hjernen min skjønner at det er teater, men ikke kroppen. Faktisk blir jeg fysisk sliten av å spille Ofelia, sier Stine Robin Berg Hansen (28) fra Molde.

For tida spiller hun en av litteraturens mest ikoniske kvinneskikkelser, den unge, gale adelsdamen Ofelia, på Den Nationale Scene i Bergen.

– Som skuespiller er det jo en drøm å få gjøre en såpass krevende rolle. Og tilbakemeldingene har vært fantastiske. Stykket er veldig menneskelig og lett å forstå. Det er ikke gjort i «high mimetic», altså i høy stil. Vi har jobbet med å få det ned på jorden, forteller Stine.

Humor og improvisasjon

I den vel to og en halv times lange og ukonvensjonelle versjonen av Hamlet, et av verdens mest spilte og siterte teaterstykker, er det flere humoristiske krumspring.

– Publikum ler av Trump-referansen «Grab ’em by the pussies» i andre akt. Det var regissør Stefan Larsson sin idé. Jeg har lært mye om teater av ham, sier Stine om den svenske stjerneregissøren.

Dessuten jobber Stine både med sang og improvisasjon i stykket.

– Når Ofelia blir gal, synger hun. Vi har erstattet sangen fra originalstykket med «I will always love you» i Ofelias selvmordsscene. Jeg og andre som vokste opp på 90-tallet husker nok godt Whitney Houstons versjon av låta i fil men «The Bodyguard», men faktisk er det en Dolly Parton-låt, sier Stine.

Splatterversjon av Macbeth

28-åringen forteller at hun alltid har visst at det var skuespiller hun ville bli.

– Jeg holdt ikke på med teater under oppveksten i Molde, men etter videregående ble det teaterlinja ved Skiringssal folkehøgskole. Sommeren 2012 kom jeg inn på Teaterhøgskolen i Oslo. Jeg fikk jobb på Den Nationale Scene samme vår som mitt siste semester på skolen, forteller Stine, som har et sterkt forhold til Shakespeares klassikere. Hun trekker frem Buz Luhrmanns postmodernistiske «Romeo + Juliet» og Kenneth Branaghs «Much Ado about Nothing» som favoritter.

– På Teaterhøgskolen spilte jeg også Shakespeare og gjorde blant annet en splatterversjon av Macbeth, der jeg spilte åtte forskjellige roller, forteller hun.

Til Molde i oktober

Hamlet hadde premiere 4. februar og spilles i Bergen fram til 10. mars. Stykket har fått flere gode anmeldelser, blant dem terningkast fem av Dagbladet og Bergens Tidende. «Dette er Hamlet i høyt tempo og helt uten dødpunkter», mente Klassekampen.

Etter Hamlet venter Jon Fosses Vinter på Den Nationale Scene for Stine. Og til høsten kommer hun tilbake til hjembyen.

– Jeg ser fram til å jobbe med «Albert & Anna» av Frode Grytten, som jeg kommer med til Molde med Riksteatret 2. oktober, sier hun.

Ofelia ender i en tilstand av galskap og sorg etter alle svikter henne, også Hamlet. Her er Stine Robin Berg Hansen med Preben Hodneland i rollen som Hamlet. Foto: Marius Skrede