Bernhard Riksfjord er en av 15 ordførere i olje- og gasskommuner langs hele kysten som i et brev til alle partilederne på Stortinget ber om konsekvensutredning av oljevirksomhet i områder utenfor Nordland og Troms. De omstridte områdene ligger utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Lite imponert

Lokale ordførere som er imot oljevirksomhet utenfor Lofoten, er ifølge nettavisa E24 lite imponert over de 15 ordførerkollegenes initiativ.

–Jeg har ikke sansen for a de skal holde på på dette viset, sier ordfører Tor Arne Andreassen (Ap) i Røst kommune i Lofoten. Han er partifelle av Bernhard Riksfjord.

– Dette er det samme som at vi andre ordførere skulle ta stilling til ulvesaken i innlandet. Det burde jo de få si noe om som er plaget med det. Jeg synes de skal holde seg for god til dette. La Lofoten og Vesterålen ligge nå, sier Tor Arne Andreassen til E24.

– Hvilken kommentar har du til kritikken fra din ordførerkollega i Røst, Bernhard Riksfjord?

– Vi ber bare om å få en konsekvensutredning og mer kunnskap. Så må en ta stilling til om en skal starte oljevirksomhet eller ikke når en har fått det. Det har vært min mening tidligere – og det er min mening nå. Jeg står fortsatt fast på det vi har skrevet i brevet til partilederne på Stortinget, sier Bernhard Riksfjord.

– Det trenger ikke å være negativt å få mer kunnskap. En konsekvensutredning betyr ikke at olje- og gassutvinning dermed er besluttet. Jeg er ikke motstander av å få mer kunnskap, sier Bernhard Riksfjord.

– Bør ikke kommunene i Lofoten og Vesterålen selv få bestemme om disse områdene bør konsekvensutredes?

– Dette er et nasjonalt spørsmål. Etter at konsekvensutredninga er klar, må en ha en demokratisk prosess der alle berørte kommuner, fylker og alle andre får uttale seg. Det blir en overordnet politisk beslutning om en skal ha oljevirksomhet eller ikke utenfor Lofoten og Vesterålen.

– Arbeiderpartiet sentralt går inn for å åpne deler av Nordland VI – det vil si et område utenfor Røst – for oljeleting, og skjerme resten av Lofoten og Vesterålen. Hva er ditt syn på dette forslaget?

– Det tror jeg nok kan være en grei måte å nærme seg Lofoten og Vesterålen på. Vi har god tid, og kan ta dette steg for steg, sier Bernhard Riksfjord.

Han framholde at det ikke i denne omgang er spørsmål om å ta stilling til utvinning av olje og gass eller ikke.

– Først må en konsekvensutrede. så får en i en demokratisk prosess ta stilling til om en skal tillate letevirksomhet eller ikke, sier Bernhard Riksfjord.

Eventyr nord for 62.-graden

Han viser til at det på 1970-tallet var en stor debatt om en skulle tillate oljevirksomhet nord for 62. breddegrad – som går ved Stad – eller ikke.

– Vi har i ettertid sett hvilket eventyr det har blitt. Hvis vi vi tenker lokalt, regionalt og nasjonalt, og ser hva som er bygd opp gjennom Ormen Lange, Aasta Hansteen og det kommende Dvalin-feltet, ser vi hvilken enorm betydning olje- og gassvirksomheten har i alle ledd. Ikke bare i lokal, regional og nasjonal målestokk – men også i europeisk. Derfor må vi fortsatt bruke våre muligheter, vilje og evner – og kunne se ting i et større perspektiv, sier Bernhard Riksfjord.

– Hva sier du om det grønne skiftet?

– Alle snakker om det grønne skiftet, og alle vil antakelig det beste med meningene de fremmer og forslagene de kommer med. Jeg er overbevist om at norsk olje- og gassutvinning, produksjon og eksport er helt nødvendig for å kunne få til en større og bedre global løsning, eksempelvis ved bruk av norsk gass i Europa. Og det er stor interesse for å kunne bruke norsk gass, i stedet for kullkraft i mange europeiske land. Det er kull eller atomkraft som er alternativet til norsk gass, sier Bernhard Riksfjord.

Viktig bidrag

Han mener norsk gass kan være et viktig og nødvendig bidrag til Europas grønne skifte.

– Det vil fortsatt måtte benyttes gass i mange, mange tiår framover – eksportert fra for eksempel Nyhamna. Derfor vil det være framtidsrettet og riktig å kunne få ilandført mer gass til Nyhamna fra nye felt i Norskehavet og Barentshavet. Infrastrukturen når det gjelder tilførsels og eksportrør, er alt på plass og klar til bruk, sier Bernhard Riksfjord.

Dette er områdene utenfor Røst, hvor oljeinteressene nå vil ha konsekvensutredning. Foto: Egil H. Torvik