Anna-Britt Haas måtte bytte hjerte. Helsetjenesten som skulle gjøre henne friskere, ga henne år med angst og bekymringer. Beklagelse? Det er et fremmedord.

I et brunt hus i skogen på Osmarka bor Anna-Britt Haas alene. Hun er symbolet på det lille enkeltmennesket som tok opp kampen mot det overveldende helsevesenet.

Kampen for å bli trodd

Torsdag kunne du lese historien om Anna-Britt og kampen hennes for å bli trodd og få en beklagelse fra sjukehuset etter at hun i januar for fire år siden ble kjørt i ambulanse til sjukehuset med kraftige smerter i brystet. Det viste seg etterpå at Anna-Britt hadde et kraftig hjerteinfarkt. Men sjukehuset oppdaget ikke infarktet det første døgnet. 27 timer tok det etter at hun ble lagt i ambulansen til hun ble hjerteoperert på St. Olavs Hospital.

Konsekvensen for Anna-Britt var at hjertet ble ytterligere svekket. Sommeren 2014 fikk hun transplantert inn nytt hjerte.

Da skulle vel alt være i orden?

Hjerteleger vi har snakket med, forteller at den som får transplantert inn nytt hjerte, har økt risiko for å få kreft. Medisinene du må ta for å hindre at kroppen støter vekk det nye hjertet, svekker immunforsvaret. Svekket immunforsvar kan bety økt fare for kreft. Levetida kan bli kortere med et transplantert hjerte, men for hjertepasienter ville det uansett vært ei mer uviss framtid uten å få nytt hjerte.

Vanskelig å beklage

Anna-Britts opplevelser burde få pulsen til å stoppe hos noen hver:

1. Det gjøres feil ved sjukehusa hver dag. De fleste feil får ingen eller små konsekvenser. For Anna-Britt har hendelsen bidratt til flere år med angst, hjertetransplantasjon og frykten for å miste hus og heim hvis erstatningssaka hun anla mot staten, endte i tap. Hun har ønsket å møte legene som behandlet henne januardagen i 2013, men legene og sjukehuset vil ikke. Ingen beklagelse å få. Hvorfor er det så vanskelig å si unnskyld hvis man gjør en feil?

Flott visjon

2. I Norge har staten laget sitt eget forsikringsselskap der pasienter som mener seg utsatt for feilbehandling eller skade, kan søke erstatning. Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) heter den.

I visjonen til NPE heter det fint: «Vi skal vise tiltro til erstatningssøkeren, slik at hun eller han opplever trygghet og tillit».

En flott visjon. Anna-Britts erfaring var at hun ikke ble trodd da hun fortalte hva som hadde hendt med henne fra ambulansen kom til hun ble hjerteoperert.

– Er det jeg som lå nesten bevisstløs da jeg kom til sjukehuset, som har ansvaret for å si at jeg holder på å dø? Hvor høyt må jeg rope «Au!». Legen som skrev journalen min, skrev: «Pasienten har trolig underrapportert smertene i løpet av oppholdet», sier Anna-Britt.

Faktum: NPE oppnevnte sin sakkyndige. Anna-Britts påstand om uriktig behandling ble avvist. Så anket hun. Ny sakkyndig. Samme avvisning.

Selgerens mann

3. Hvorfor er ordningen slik at pasienten aldri får snakke med den sakkyndige som oppnevnes?

Når et hus selges, vet de fleste at mekleren er selgerens mann. I NPE er den sakkyndige oppnevnt av «selgeren», altså Pasientskadeerstatningen. Havner saka i retten, skal NPEs sakkyndige sågar brukes til å argumentere mot pasienten.

Hvordan samsvarer denne praksisen med visjonen til Norsk Pasientskadeerstatning?

Løper økonomisk risiko

4. Godtar ikke en pasient avslag om erstatning, men tar saka for retten, vil staten ha sine saksutgifter dekket. Risikoen for økonomisk ruin legges på pasienten.

NPE er underlagt Helsedepartementet. Og sjefen i Helsedepartementet er helseminister Bent Høie. Høie har siden han ble minister gjentatt og gjentatt at han ønsker pasientens helsetjeneste. Høie burde kanskje ta en tur innom neste ledersamling i NPE.

Regnestykket i pluss

Det endte til slutt så bra som det kunne for Anna-Britt. Nytt hjerte er ikke hyllevare. Bare personer med antatt kort levetid med sitt gamle hjerte, kan få transplantert inn et nytt. Anna-Britts regnestykke for livet har havnet i pluss.

Poenget her er: Tenkt hvor mange færre bekymringer Anna-Britt ville hatt dersom helsevesenet virkelig hadde stått på pasientens side, gitt henne beklagelsen for feilbehandling og trodd på hennes versjon av saka.

Den britiske sangeren Elton John er fortsatt aktuell når han synger: «Sorry seems to be the hardest word».