Tredjeplassen i Frankrike forrige helg var 20-åringens første plassering på seierspallen i verdenscupen i telemark.

– Parallell sprint er favorittgreina mi, så det var artig å få full klaff i et så viktig renn, sier Solstad Alme, som tok sølv i junior-VM i samme disiplin i fjor.

Fire uker uten skikjøring

Oppladninga til de fire verdenscupkonkurransene var langt fra optimal. Eidsvåg-gutten ble nemlig sittende fast i Nordsjøen litt lenger enn planlagt.

– Jeg har begynt i ny jobb offshore og var ute på jobb i perioden før vi skulle reise til Italia. I tillegg ble det dårlig vær med høye bølger og sterk vind, slik at helikopteret ikke klarte å lande på plattforma. Hjemreisen ble utsatt tre dager, og dermed rakk jeg ikke å dra sammen med resten av laget, sier han.

Da Andreas kom fram var det fire uker siden sist han sto på ski.

– Jeg måtte bare stille direkte til start i det første verdenscuprennet dagen etter, forteller Andreas, som ble nummer åtte i sprint og endte på tolvteplass etter fall i klassisk.

– Tvunget til å kjøre maks

– Det var helt greie plasseringer siden jeg har jobbet mye og trent lite den siste tida. Forventningen var derfor ikke spesielt store, sier eidsvågingen.

Også i neste konkurranse hadde han et uhell og ble dermed nummer 13 i sprint. Så slo Alme til i parallell sprint, som han alltid trives best i.

– Jeg slipper tenke så mye da, og blir ekstra tent av at det er en løper ved siden av meg som jeg kjører mot. Da blir jeg tvunget til å kjøre på maks. Ellers tar jeg ofte litt for liten risiko fordi jeg er redd for å kjøre ut, sier Alme, som også tror det psykologiske spiller en rolle:

– Det har alltid vært et problem for meg at jeg kjører veldig fort på trening og så ikke lykkes i renn etterpå. På grunn av situasjonen hadde jeg lave forventninger til meg selv nå, og sto bare på ski uten å tenke for mye. Det ser det ut som jeg må fortsette med, smiler han.

VM på hjemmebane

Sesongens store mål er fortsatt junior-VM på Rjukan i mars.

– Jeg skal kjøre tre disipliner og går for medalje i alle. Målet er minst ett gull, sier Alme.

PS: Guro Helde Kjølseth fra Rival og Sivert Hole fra Åndalsnes kjørte også verdenscup, med fjerdeplass og sjetteplass som beste plassering.