Fredag skrev Sunnmørsposten (krever innlogging) at Høyre-politiker Helge Orten tjener privat på at Møreaksen bygges. Gjennom Orten Invest AS er han deleier i Attraktive Midsund AS, som vil utvikle til sammen 70 boliger på Otrøya.

Selskapet har brukt Møreaksen som et tungt argument for å få omregulert et landbruks-, natur- og friluftsormåde til boligformål overfor Midsund kommune.

– Viktig å være åpen

Til Romsdals Budstikke sier Orten at han ikke helt ser hva som er problemet med eierskapet i boligprosjektet, satt opp mot kampen for Møreaksen.

– Skjønner du at folk stiller spørsmål ved dette?

– Jeg har vært åpen og ryddig om det hele veien, og ikke forsøkt å holde noe skjult. Da jeg kom inn på Stortinget i 2013 ble alle verv og økonomiske interesser registrert. Jeg har heller ikke hatt problem med å legge dette frem til de som har spurt og vært interessert, sier han.

Orten er tydelig på at eierinteresser er noe offentligheten bør vite om:

Gikk ut av alle verv

I hele perioden som ordfører i Midsund var Orten henholdsvis styreleder og daglig leder i Møreaksen AS. I 2011 gikk han helt ut av alle verv i selskapet.

– Dette fordi jeg ville unngå habilitetsproblem da jeg gikk inn i fylkestinget i Møre og Romsdal, forklarer han.

Året etter ble han spurt om å være styreleder i Bygg Kompetanse AS, som består av fem lokale eiere.

– Det sa jeg ja til, da jeg så på det som en artig oppgave å ta fatt på. I 2013 fikk selskapet mulighet til å kjøpe seg inn i Attraktive Midsund. Jeg fikk spørsmål om å investere sammen med dem, noe jeg også sa ja til. For Bygg Kompetanse AS sin del handler prosjektet om å tilrettelegge byggeklare boligtomter. Bakgrunnen for at jeg ville være med var først og fremst ønsket om å bidra til utvikling i egen kommune, sier Orten.

– Det er et poeng at jeg har jobbet for Møreaksen i over ti år, mens boligprosjektet først kom i senere tid. Beslutningene om Møreaksen ble gjort av regjeringen i 2014, basert på anbefalingen fra Statens vegvesen i konseptutvalgutredningen fra 2011, fortsetter han.

– Er det lettere å kjempe for Møreaksen når man kan tjene økonomisk på det selv?

– Møreaksen er et prosjekt jeg har jobbet for siden jeg ble ordfører i Midsund i 2003. Mitt engasjement for dette prosjektet handler om å bygge en større bo- og arbeidsmarkedsregion og knytte fylket vårt tettere sammen, noe alle innbyggerne vil tjene på, sier Orten.

– Ikke et habilitetsproblem

Han mener det blir veldig merkelig å gjøre saken til et habilitetsproblem.

– For det er det heller ikke. Min jobb nå er å jobbe for å få Møreaksen inn i Nasjonal Transportplan. Det hadde vært mer oppsiktsvekkende om jeg gikk på tvers av de vedtakene som fylkestinget har gjort. NTP er altomfattende når det gjelder vei- og jernbaneløsninger i hele landet. Hvis vi skal begynne å telle opp hvem av politikerne som har egeninteresse av dette basert på hvor de bor og hva de eier av eiendom og gjøre det til et problem, sliter vi, sier Orten.

– Kan det at du tjener privat på Møreaksen bidra til å svekke din troverdighet i kampen for prosjektet?

– Stor tro på Midsunds fremtid

Orten sier at boligprosjektet, Akslakleiva Boligfelt, per i dag er et regulert område, men ikke byggeklart.

– Vil boligfeltet ha livets rett uten Møreaksen?

– Jeg tror jeg er nødt til å ta deg med en tur ut til Midsund. Vi som bor og lever der ute har stor tro på at kommunen har livets rett og fremtiden foran seg. Nå blir vi også en del av en ny og større kommune, noe vi ser frem til. Med eller uten Møreaksen vil dette boligfeltet være et attraktivt område, sier Orten.

Lysegule områder er tilrettelagt for eneboligtomter, mens mørkegule er tilrettelagt for leiligheter/rekkehus. Detaljreguleringen ble vedtatt i kommunestyret i Midsund 18. juni 2015. Foto: Angvik Prosjektering AS